Els Premis ‘Valors’ reconeixen l’advocacia d’Ucraïna i de la Palma, el Memorial Democràtic i l’advocada i activista filipina Czarina Musni

Redacció.

Els advocats i advocades d’Ucraïna, que continuen exercint la seva professió en l’actual context bèl·lic, donant assessorament legal a les persones que estan en perill dins del país, han rebut el premi ‘Valors’ honorífic amb el qual l’Advocacia Catalana ha volgut retre homenatge a aquest col·lectiu professional, que ha assumit també tasques de coordinació i logística per fer arribar ajut humanitari al seu país.

El Col·legi de l’Advocacia de Santa Cruz de la Palma, que va crear un torn d’ofici específic i gratuït per als afectats per l’erupció del volcà de La Palma, el novembre del 2021, ha rebut el premi ‘Valors’ a l’Advocacia Compromesa, en reconeixement a la tasca professional duta a terme pels advocats i advocades que es van mobilitzar per prestar assessorament als damnificats. El Col·legi també es va posar a disposició de les autoritats locals per tractar el desafiament jurídic sorgit a causa de les conseqüències mediambientals, urbanístiques i de regulació de la propietat que va plantejar l’erupció.

Els Premis també han reconegut el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, per la seva tasca de recuperació de la memòria històrica i reconeixement a les víctimes, així com  l’advocada  filipina i activista pels drets humans Czarina Musni, que defensa el dret a la terra i assessora a les comunitats indígenes de l’illa de Mindanao, malgrat les amenaces i persecucions sofertes, una tasca que li ha valgut el Premi “Valors” a la Valentia.

D’altra banda, l’advocada mexicana Karen Izolda, que va ser premiada l’any passat i no va poder assistir a l’acte, ha recollit enguany el Premi per la seva lluita en defensa dels drets territorials i mediambientals de la comunitat indígena Tezontepec de Aldama (Mèxic).

Premis Valors

El Consell també ha volgut homenatjar al president de la Comissió de Drets Humans de l’Advocacia Catalana, el degà del Col·legi de Girona Carles McCragh, impulsor dels Premis ‘Valors’, que enguany enfila la recta final del seu mandat.

Col·laboració amb la Cort Penal Internacional pels crims de guerra

Han intervingut en l’acte la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, el president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de l’Advocacia de Figueres, Joan Ramon Puig, la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez.

Durant la seva intervenció, el president del Consell, Joan Ramon Puig, ha remarcat que els premis Valors són la constatació que “sense responsabilitat social no hi pot haver advocacia”. El lliurament dels guardons a l’advocacia ucraïnesa i palmera, al Memorial Democràtic o a l’advocada defensora dels drets humans Czarina Musni, ha dit Puig, “vol ser un reconeixement als milers de professionals que, a Catalunya i arreu del món, estan compromesos amb la igualtat de drets, la solidaritat i que, en moments difícils, sempre hi són”.

Premis Valors

En aquest sentit, el president del Consell i degà del col·legi de Figueres ha insistit que la resposta a tragèdies com la guerra d’Ucraïna o episodis com l’erupció del volcà de la Palma “ens posen com a col·lectiu davant del mirall i per això avui és just i gairebé una obligació fer un reconeixement públic a tots aquells que han estat, estan i estaran al costat de les persones i del dret”. Precisament, Joan Ramon Puig ha posat en valor també el paper de l’advocacia en les investigacions de la Cort Penal Internacional pels possibles crims de guerra comesos per Rússia en la invasió d’Ucraïna.

Els premiats han rebut una escultura commemorativa creada per l’artista Mercè Riba.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *