La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB celebra 20 anys

Redacció.

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), pionera a tot l’Estat, ha commemorat les seves dues dècades d’existència contribuint al canvi de paradigma en la societat en relació al reconeixement i protecció dels drets dels animals. En aquesta Jornada s’ha posat de manifest l’evolució positiva en aquesta matèria des de la perspectiva legislativa, social, judicial, policial i veterinària.

En l’acte inaugural de la jornada commemorativa, realitzat a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ha participat el degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez, la diputada responsable de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi, Carmen Valenzuela, el degà emèrit Jaume Alonso-Cuevillas Sayrol; la presidenta de la CPDA de l’ICAB, Magda Oranich; i el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa i president de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia de Barcelona, Ignasi Puig Ventalló.

Jesús M. Sánchez ha afirmat que “és una fita històrica en el món de l’advocacia la posada en marxa d’aquesta comissió pionera, ja que va ser la primera que es va crear en el si d’un col·legi de l’Advocacia, l’any 2002, per vetllar pels drets dels animals tot impulsant canvis legislatius que ens apropessin a legislacions on hi ha un major respecte vers aquests éssers vius. És un orgull com a degà que puguem celebrar aquesta efemèride”.

La diputada responsable de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB, Carmen Valenzuela, ha destacat:  “Amb la jornada d’avui reconeixem l’intens treball realitzat per companys i companyes al llarg d’aquests 20 anys, els quals de forma pionera i capdavantera han contribuït a materialitzar canvis legislatius de gran importància per defensar els drets dels animals i alhora han promogut en el si de l’advocacia un canvi en la percepció que és té dels animals en la nostra societat”.

Valenzuela ha afegit que “ha estat un honor compartir amb el nostre grup de treball de la CPDA l’entusiasme per millorar les lleis de protecció animal i per mi ha suposat un aprenentatge diari en aquesta matèria fruit de la seva lluita, valors i implicació, que són absolutament admirables”. 

El degà emèrit Jaume Alonso-Cuevillas –encapçalava l’ICAB quan es va crear aquesta comissió- ha exposat que “quan la vam crear, la resta de col·legis van reaccionar amb indiferència i fins i tot amb to burlesc. Avui els 14 col·legis catalans i la meitat de col·legis espanyols tenen Comissions de Defensa dels Drets dels Animals. Vam ser pioners i n’estic molt orgullós”.

La presidenta de la CPDA, Magda Oranich, ha explicat que “com a juristes en aquests 20 anys hem contribuït a importants reformes, ja que la legislació ha canviat completament. Els animals són considerats éssers sensibles i el maltractament animal està tipificat com a delicte, però personalment el que em satisfà més és que ha canviat la percepció de la societat, que respecta i estima més els animals”. Oranich, que conclou aquest estiu vint anys de lideratge en la CPDA, ha remarcat que “el treball de tots els membres de la comissió ha estat molt important i hem d’estar satisfets dels progressos, però encara queda molt camí per fer”.

Per la seva part el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa i president de la CPDA del Consell de l’Advocacia de Barcelona, Ignasi Puig Ventalló, ha exposat que “seguint el model de la CPDA de l’ICAB, l’advocacia catalana es va sumar a la iniciativa de crear comissions de protecció, perquè estima i respecta les mascotes, tal com elles ho fan amb nosaltres”.

Reconeixement als premiats del període 2002-2022

La jornada commemorativa ha comptat amb la participació de destacades figures de la societat civil, cultural i política que han destacat per la seva trajectòria vital en defensa i promoció dels respecte als drets dels animals: l’empresari Salvador Alemany, els polítics Josep Rull i Jordi Martí, el Lama Thubten Wanchen, la periodista Pilar Eyre –representada per la seva germana Olga- i el cofundador y director de la Fundació Santuari “GAIA”, Coque Fernández Abella. Tots ells han volgut compartir la celebració d’aquest 20è aniversari.

La CPDA també ha tingut un record especial per les figures premiades amb anterioritat i que ja han traspassat: l’escriptor i advocat Francisco Ledesma, el filòsof Jesús Mosterín, el professor i primatòleg Jordi Sabaté i el degà emèrit de l’ICAB, Luis del Castillo. També s’han lliurat diplomes de reconeixement per la seva tasca animalista a: “Asociación Parlamentaria en Defensa de los Derechos de los Animales del Congreso de los Diputados”, Fundació Altarriba, Fundació Brigitte Bardot, Fondation Franz Weber – FFW i a Manel Casas i Carme Méndez, de la Fundació ADDA.

La Jornada ha conclòs amb la interpretació de la cançó “El progreso” del reconegut cantant Roberto Carlos per part de la diputada responsable de la CPDA, Carmen Valenzuela.

Projectes de futur de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB

Des de la CPDA també s’ha aprofitat la commemoració per detallar els projectes de futur, entre els quals han destacat la intenció de promoure l’abolició o restricció al màxim de les activitats de correbous, assegurar la pervivència i la subvenció dels santuaris d’animals destinats a producció, reduir les quantitats d’explotació i venda d’animals de producció i assegurar el compliment de la normativa de benestar fins al sacrifici, potenciar la formació especialitzada dels professionals de l’advocacia en dret animal i promoure el respecte als animals i fomentar i divulgar el coneixement dels seus drets en les escoles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *