Mª Eugènia Gay, Maia Román i Cecilia Monzón -a títol pòstum-, premiades pel seu treball en favor de la Igualtat

Redacció.

El ‘4th Women Business & Justice European Forum’ celebrat a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha premiat Mª Eugènia Gay, degana emèrita de l’ICAB, Cecilia Monzón -a títol pòstum-, advocada mexicana i activista dels Drets de les Dones, i Maia Román, presidenta de l’Advocacia Jove espanyola (CEAJ) per la seva dedicació i tasca en favor de la “plena igualtat”.

Gay, actual delegada del Govern central a Catalunya i fundadora i impulsora d’aquest fòrum feminista, Román, i Helena Monzón, germana de l’advocada mexicana assassinada el passat mes de maig, han rebut els premis de la mà del degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, la presidenta del Consejo de la Abogacía Española (CGAE), Victoria Ortega, la vicedegana de l’ICAB, Susana Ferrer, i la diputada, tresorera, responsable de l’Àrea d’Igualtat i presidenta de l’Observatori per la Plena Igualtat de l’ICAB, Yvonne Pavía. Les premiades, totes elles advocades amb trajectòries d’indiscutible compromís envers els drets de les dones, han destacat la necessitat que fòrums com el WB&J segueixin impulsant la plena igualtat tant en el terreny professional com en el conjunt d’àmbits de la vida en societat.

La degana emèrita de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, ha assenyalat que cal fomentar la presència de les dones en tots els àmbits, ja que a mesura que les dones van assumint posicions de responsabilitat i representativitat a l’àmbit públic i empresarial, els canvis i les dinàmiques en termes de paritat i equitat van guanyant intensitat dins de les organitzacions, sense oblidar que la igualtat és una autèntica palanca de creixement econòmic i de cohesió social. Premiada per aquesta edició del WB&J, Gay ha conclòs: “alcem la veu en nom de tantes dones que no ho poden fer per la seva vulnerabilitat, perquè se les ha silenciat o perquè lamentablement ja no estan entre nosaltres”.

La celebració del ‘4th Women Business & Justice European Forum’ s’emmarca en el compromís de l’ICAB i l’advocacia per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones, visibilitzar el talent femení, avançar en l’assoliment dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i donar a conèixer els desequilibris de caràcter estructural que pateixen les dones.

El ‘4th Women Business & Justice European Forum’ s’ha iniciat aquest matí amb les paraules de benvinguda del degà, Jesús M. Sánchez, qui ha destacat que aquesta edició del congrés ha evolucionat cap a un projecte més ampli que continuarà durant tot l’any amb espais de reflexió, debat i formació, sobretot arran de la creació de l’Observatori per la Plena Igualtat.

Jesús M. Sánchez ha manifestat:“Hem de reivindicar rotundament el talent femení. M’entristeix molt que havent-hi el 60% de dones juristes, en els àmbits de govern o en la cúpula judicial la dona estigui totalment infrarepresentada”. El degà de l’ICAB ha assegurat: “No podem esperar més per assolir la igualtat plena”. Un desig que ha compartit la diputada Yvonne Pavía, que ha destacat la feina del comitè científic per elaborar un programa en el qual s’ha reunit a “més de 30 dones ponents de tots els sectors, referents i exemple d’empoderament”.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha participat al ‘4th Women Business & Justice European Forum’ de forma telemàtica i ha afirmat que la igualtat és un dels pilars sobre els quals està obligada a assentar-se en la nostra societat i que aquesta ha d’anar de la mà del concepte de justícia” i ha afegit: “encara queden moltes bretxes per tancar i per assolir la igualtat real entre homes i dones. Aquesta lluita és per nosaltres, però sobretot per les nenes, que tenen dret a viure en un món on el seu gènere no sigui una porta que els pugui tancar camins de desenvolupament personal i vital, sinó una identitat per abordar aquests camins i viure’ls en plenitud.

La presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega, ha posat en relleu el compromís del CGAE per la plena igualtat i ha exposat algunes de les principals conclusions de ‘l’Estudi sobre la Igualtat al sector Jurídic’. Ha alertat que només el 22% de les dones són deganes de l’advocacia, una xifra que no és representativa de la realitat de la professió. També ha posat èmfasi en la coresponsabilitat per combatre la desigualtat i replantejar la jornada laboral. Ha denunciat els desequilibris que per qüestions de gènere encara pateixen les dones advocades i, finalment, ha destacat la necessitat d’implantar quotes, com a mesura temporal, perquè les dones puguin accedir a llocs de responsabilitat.

Tot seguit s’han celebrat sis taules que han abordat els següents temes: “liderar en femení”; “els valors de la societat moderna en femení”; el “creixement econòmic en femení”, “el lideratge en moments de crisi en femení”; “ un nou horitzó en femení” i “redefinim l’advocacia en femení”.

Presentació de l’Estudi sobre la Igualtat al sector legal

En el marc d’aquesta nova edició s’ha presentat “l’Estudi sobre la Igualtat al sector legal”, realitzat pel Consejo General de la Abogacía Española, el Women Business & Justice European Forum i la Fundación Wolters Kluwer, amb la finalitat de donar a conèixer la situació en què es troba la dona al sector legal a Espanya. En l’estudi es tracten temàtiques com el sostre de vidre en l’advocacia, la bretxa salarial, el desequilibri en les càrregues familiars i la dificultat que això afegeix als plans de les respectives carreres professionals, la denúncia i la lluita contra les situacions d’assetjament i discriminació, o el valor de la diversitat i el sistema de quotes. Podeu consultar l’estudi a través d’aquest enllaç.

Aquest estudi s’ha realitzat a través de les conclusions realitzades en diferents sessions de ‘focus group’. La investigació qualitativa ha tingut accés de primera mà al testimoniatge de dones advocades exercents de grans i petits despatxos, de diferents edats i orígens, procedents de 15 col·legis de l’advocacia. En concret, han participat en aquesta primera edició de l’estudi els col·legis de Toledo, Talavera de la Reina, Ciudad-Real, Castella-La Manxa, Biscaia, Guipúscoa, Àlaba, Illes Balears, Santiago de Compostela, Orense, Madrid, València, Sevilla, Saragossa i el Consell de l’Advocacia Catalana.

L’estudi conclou que el sostre de vidre és una realitat dins l’advocacia. Tot i que el 53% de la professió l’integren dones, en el conjunt dels 83 col·legis de l’Advocacia a Espanya, només un 22% són deganes, una xifra no representativa. També es constata que és més difícil trencar el sostre de vidre en els grans despatxos. Per això, moltes advocades opten per abandonar el despatx i s’incorporen a assessories internes d’empresa, on se senten més reconegudes i es més fàcil conciliar la vida personal i professional.

L’Estudi sobre la Igualtat al sector legal detalla la discriminació per raons de gènere, tant per part de companys com per part de clients, ja que molts prefereixen que els atengui un advocat home per portar el cas o per representar-los en un judici. L’altra discriminació més notable és el considerar les advocades més capaces per a unes jurisdiccions, com per exemple, la de Família, envers altres àmbits jurídics. Precisament, per afrontar aquest desequilibri l’estudi proposa posar en valor habilitats com el diàleg i la negociació, l’empatia, la presa de decisions, la capacitat analítica o la direcció d’equips.

En relació a la bretxa salarial, de nou les advocades dels grans despatxos constaten de forma més palpable l’existència de discriminació per raó de gènere. Alhora, la maternitat penalitza, ja que són les dones les que s’acullen majoritàriament a les polítiques de conciliació familiar i les que demanen reduccions de jornada. Les participants també apunten a què les incorporacions a posicions de responsabilitat es fan més a través de fitxatges quan es tracta d’homes i de promoció interna quan són dones, així com a l’existència de falta de transparència en la política retributiva, especialment en relació als bonus.

El desequilibri en el repartiment de càrregues familiars i la dificultat que això afegeix als plans de carrera professional de les dones advocades ha estat un altre dels punts analitzats en l’Estudi. Les participants han posat en relleu la falta de mesures eficaces de conciliació, atès que la majoria de propostes que ofereixen els despatxos es limiten a la reducció de jornada, la qual cosa implica renunciar a temps efectiu de treball, així com a la conseqüent pèrdua d’ingressos i de promoció professional que aquest fet comporta.

L’estudi també de manifest que les dones advocades són objectes de comentaris sexistes i discriminatoris  i aquests les situen en una situació de desavantatge professional i reputacional. La situació és especialment preocupant per a les dones joves, per com afecta la seva imatge davant els clients. Així, per exemple, les dones solen rebre comentaris sobre la seva indumentària o aspecte físic per part d’altres operadors jurídics davant els clients mentre els advocats els reben de forma poc freqüent. L’empara dels col·legis de l’advocacia es considera cabdal per als casos d’assetjament i discriminació.

Per combatre aquesta situació l’educació és un factor clau, ja que a més de combatre els estereotips permetrà promoure la corresponsabilitat dins l’àmbit familiar. També es consideren oportunes la realització de campanyes de ‘mentoring’ per a dones a través dels col·legis i els consells autonòmics de l’advocacia.  

Les quotes són necessàries segons l’estudi “l’Estudi sobre la Igualtat al sector legal”. La majoria de participants les estima necessàries com a mesura temporal per assegurar la representació de les dones a la vida professional. Precisament les advocades que han intervingut en els ‘focus group’ també consideren que la visualització del talent femení encara no s’ha traslladat a les esferes de decisió de les organitzacions de les professions jurídiques. Una altra mesura temporal que indica l’estudi en relació a les quotes és la possibilitat que a les Juntes de Govern de les Corporacions hi hagi una proporció entre homes i dones del 60/40 com a mínim, si no arriben a ser paritàries. I és que els “focus group” realitzats constataven que tot i l’existència de plans d’igualtat, el seu efecte encara no es tradueix en canvis reals i visibles a les esferes de decisió del sector legal. Per això, es considera fonamental donar visibilitat als models d’èxit femenins i posar en valor l’ús del llenguatge inclusiu.

Aquesta primera edició de l’estudi tindrà una continuació amb dades que es recolliran amb la participació d’advocades exercents de tot el territori espanyol.

Cloenda del Congrés

Tota aquesta anàlisi i reflexió ha estat possible gràcies a la participació com a ponents de més de trenta dones referents del sector jurídic, empresarial, institucional i de la societat en general així com de reconeguts juristes, ja que, com s’ha destacat en la jornada, el camí vers la igualtat l’han de fer conjuntament els homes i les dones. Amb un repàs exhaustiu i reivindicatiu a les problemàtiques de la dona en la vida social i professional, la vicedegana de l’ICAB, Susana Ferrer, ha estat l’encarregada de clausurar el congrés, en el que han participat més de dues-centes persones de diversos sectors professionals.  La quarta edició del fòrum feminista de l’ICAB ha demostrat un any més el compromís de l’advocacia per la plena igualtat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *