Rut Carandell rep el Premi Agustí Juandó i Royo per promoure l’ús del català a la justícia

Redacció.

El Consell de l’Advocacia Catalana ha lliurat avui a l’advocada Rut Carandell el XVIè Premi Agustí Juandó i Royo, un guardó creat l’any 2004 amb l’objectiu de reconèixer aquelles persones o entitats que en la seva trajectòria professional s’hagin distingit per la defensa de la llengua catalana en l’àmbit jurídic i juridicoadministratiu.

L’acte s’ha celebrat al Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat i ha estat presidit per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i ha comptat també amb les intervencions del president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de l’Advocacia de Figueres, Joan Ramon Puig, el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Rogeli Montoliu, la degana del Col·legi de Sant Feliu de Llobregat, Eva Ribó, i l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Oriol Bossa.

Rut Carandell

Sobre Rut Carandell

Rut Carandell (Barcelona, 1966), és advocada, mediadora i actual directora de l’entitat Plataforma per la Llengua, després d’haver exercit diversos càrrecs a l’administració pública, com ara Secretària d’Administració i Funció Pública de la Generalitat de Catalunya i directora de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya durant el període 2003-2006. També ha estat docent a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on ha impartit classes de dret administratiu.

Activista i ferma defensora de la llengua, el guardó distingeix la seva trajectòria professional, que destaca per la promoció constant del català especialment a l’àmbit jurídic. Va ser fundadora de la l’Associació Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia i responsable de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana entre els anys 2000 i 2003, des de la qual va impulsar la modernització i actualització dels formularis jurídics en català publicats pel Consell l’any 1995. També va promoure dins l’àmbit de l’advocacia institucional l’establiment de nous vincles amb altres territoris de parla catalana, especialment les Illes Balears.  

Una iniciativa inclosa al Pla de Treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo és una de les iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses en el Pla de Treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials.

El Premi rep el nom de l’advocat Agustí Juandó i Royo, que va ser secretari de l’Audiència Provincial de Barcelona el 1936, quan va esclatar la Guerra Civil. La Generalitat de Catalunya el va nomenar perquè es fes càrrec de la institució després de la revolta militar. El 19 de juny de 1939 va ser sotmès a un consell de guerra. La sentència dictada va recollir, com a fet inculpatori, la tasca que en compliment de les disposicions de la Generalitat va fer per normalitzar l’ús del català en la institució. Va ser condemnat a pena de mort per delicte de rebel·lió militar i executat al Camp de la Bota el 9 de juliol de 1939. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *