L’advocacia de Madrid i Barcelona presenta propostes per actualitzar la legislació a les necessitats de la societat

Redacció.

Els Col·legis de l’Advocacia de Madrid i Barcelona han donat a conèixer aquest dilluns les seves darreres propostes per actualitzar i adequar la legislació a les necessitats i demandes actuals de la societat en diverses matèries d’interès social i econòmic.

Les iniciatives, elaborades a través dels instituts de recerca jurídica I+D ICAM i I+DRET, s’han presentat en un acte conjunt a la seu de l’ICAM que ha comptat amb la participació del president del Consell Assessor dels dos instituts, Javier Orduña, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València i exmagistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem. A més, han intervingut a l’acte el degà en funcions del Col·legi de l’Advocacia de Madrid, José María Alonso; el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez; la degana de la Facultat de Dret i Empresa de la Universitat Abat Oliba CEU, Mª Jesús Pesqueira; l’advocat i diputat en funcions responsable de Seccions de l’ICAM, Eugenio Ribón; i la coordinadora de l’Àrea de Formació de l’ICAB, Cristina Vallejo.

Tots els participants han destacat el treball conjunt realitzat a través de la col·laboració entre tots dos instituts, concretat en 12 mesures per donar solució a problemàtiques socials que lluny de reduir-se s’estan agreujant en el context de crisi actual. En aquest sentit, Javier Orduña ha emfatitzat que “la necessària recuperació econòmica i la garantia de pau social passen per la determinació política de dur a terme reformes legislatives que no es poden demorar més”.

Per la seva banda, José María Alonso ha recalcat la importància que tindran totes i cadascuna de les propostes “de cara a millorar la nostra legislació per servir els interessos de la societat civil”, resolent problemes que passen inadvertits per a la major part de la ciutadania i que només poden ser denunciats pels professionals protagonistes i testimonis de l’aplicació de la normativa.

A la compareixença s’han tractat a fons canvis legislatius que posarien límit a problemàtiques com la multireincidència o l’ocupació delinqüencial d’habitatges. Jesús M. Sánchez ha afirmat que “és un error intentar aproximar-se a aquestes greus problemàtiques socials des dels apriorismes ideològics”. I ha afegit: “Només des de l’estudi detallat dels ordenaments del nostre entorn i del propi, com duen a terme els instituts de l’ICAM i l’ICAB, es poden plantejar reformes eficaces que garanteixin de debò la defensa dels drets de la ciutadania i el progrés social”.

També s’han proposat mesures per donar solució a conflictes derivats del consum i en productes bancaris com són la supressió de l’índex IRPH de les hipoteques o la manca de transparència i protecció dels crèdits de les targetes revolving. Alhora, i entre altres reformes, s’ha proposat l’especialització en la jurisdicció d’Infància, Família i Capacitat a través de la implantació de tribunals d’instància i d’oficines de justícia als municipis, així com la regulació de la clàusula “rebus sic stantibus” al Codi Civil.

Eugenio Ribón ha manifestat que aquesta sinergia d’Instituts I+D “neix amb l’objectiu de ser un instrument avançat a l’estudi de la Ciència Jurídica capaç de detectar els dèficits normatius que pateix el nostre Dret i oferir al legislador i intèrpret judicial les propostes més idònies per a la millora del nostre sistema jurídic i convivència social. Emergeix amb l’encert de conjugar el saber de l’acadèmia amb la perspicàcia de la pràctica forense a l’exercici del dret. I a partir d´això, ser capaços d´oferir respostes concretes i tangibles”.

1 comment

  1. És un plaer vore com Madrid i Catalunya lavoren de la mà.
    Ès un plaer llegir que els Col-legis Oficials es mouen, i són proactius per aconseguir avenços.
    Molt bona llectura.
    Una lasutaciò des d’Alacant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *