Ubasart aposta per la perspectiva de gènere en l’Administració de justícia

Redacció.

L’Advocacia de Barcelona valora molt positivament la preceptivitat de l’assistència lletrada a les víctimes de violència masclista. Així s’ha donat a conèixer en el marc del “II Congrés sobre violència masclista” que s’ha celebrat aquesta setmana a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona sota l’organització de la Comissió de Torn d’Ofici i Assistència a la Persona Detinguda i la Comissió de Dones Advocades.

La violència masclista, abordada de forma integral

El Congrés ha comptat amb experts de l’advocacia, la psicologia, la sociologia, el món acadèmic, el cos de Mossos d’Esquadra, la medicina forense, la fiscalia, la judicatura i magistratura.

Les jornades han abordat la problemàtica de la violència masclista de forma integral i transversal a partir de 8 taules rodones. En les diferents ponències s’han tractat temes com la perceptivitat de l’assistència lletrada a les víctimes de violència masclista des de la seva primera denúncia en comissaria de policia; la reforma del Codi civil de Catalunya (art. 236.5) i del Codi civil comú (art. 94) en matèria de suspensió del règim de visites, comunicacions i estades en casos de violència vicària; la prova en violència masclista i violència de gènere; la victimització de la dona i la criminalitat forçada en contextos de tràfic d’éssers humans; la Llei orgànica 10/2022 de 6 de setembre de garantia integral de llibertat sexual; les xarxes socials i els mitjans de comunicació en violència masclista o el cost emocional dels operadors jurídics en l’assistència a les víctimes.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que ha assistit per primera vegada a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona amb motiu de la celebració del “II Congrés sobre violència masclista” i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, han clausurat aquest Congrés.

Precisament el degà de l’ICAB, ha felicitat a Gemma Ubasart pel seu recent nomenament com a consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya. També li ha traslladat “la voluntat de l’advocacia de Barcelona de  continuar treballant en totes les iniciatives que puguin suposar la millora del nostre ordenament jurídic i la Justícia”. El degà de l’ICAB per últim ha fet èmfasi en què “la lluita contra la violència masclista requereix el compromís de tots i de totes, i per això la formació continuada i l’especialització dels professionals, així com l’estreta col·laboració entre tots els col·lectius i institucions implicades, resulten fonamentals per lluitar contra aquesta xacra social”.

En relació amb la protecció de les víctimes als jutjats, la consellera Ubasart ha informat que el Departament de Justícia, Drets i Memòria té ja un mapa dels espais que presenten mancances o limitacions, i la voluntat de la conselleria és seguir treballant per millorar els circuits diferenciats entre víctimes i agressors i les sales d’atenció a les víctimes. En el seu discurs de cloenda, Ubasart ha destacat la voluntat del Departament de “prioritzar en la nostra acció política l’adequació dels jutjats per evitar la revictimització de les supervivents de violència masclista”.

Ubasart

Més esforços per protegir les víctimes als jutjats

Alguns edificis judicials no compten amb sales per atendre les víctimes i en d’altres, tot i disposar d’aquests espais, les condicions no són òptimes. En col·laboració amb el Consell de l’Advocacia (CICAC), el Departament de Justícia, Drets i Memòria té ja un mapa dels espais que presenten mancances o limitacions, i la voluntat de la conselleria és seguir treballant per millorar els circuits diferenciats entre víctimes i agressors i les sales d’atenció a les víctimes.“Molts dels espais analitzats – els que no necessitaven reformes o obres – estaran acabats properament. I de cares a l’any vinent tenim la intenció de redoblar els esforços tècnics i pressupostaris per tal d’abordar aquesta qüestió”, ha avançat la consellera Ubasart.

Impuls estratègic per a la digitalització de la justícia

Ubasart també ha manifestat com a prioritat del Departament l’agilització i digitalització de l’Administració de justícia. Actualment, el sistema de tramitació e-justícia.cat està desplegat a les jurisdiccions civil, social, contenciosa administrativa i a les seccions civils de les audiències provincials.“Som conscients, però, que la jurisdicció penal és la gran assignatura pendent. El nostre objectiu és que el sistema es liciti i es comenci a implementar l’any vinent. Això permetrà una col·laboració més estreta entre la fiscalia, els jutjats d’instrucció i els de violència de gènere per a una millor coordinació”, ha manifestat la consellera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *