El Centre ADR ICAB impulsa les mediacions en l’àmbit esportiu

Redacció.

Per commemorar el Dia Europeu de la Mediació, que se celebra cada 21 de gener, s’ha celebrat a l’ICAB la “Jornada Europea de Mediació 2023: Mediació i Esportivitat”, organitzada pel Centre ADR-ICAB i la Comissió d’Advocats i Advocades Mediadors i Mediadores, amb la col·laboració del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME).

La jornada ha estat inaugurada pel degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez García;  la directora General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Conselleria de Justícia, Drets i Memòria, Immaculada Barral Viñals; la magistrada i presidenta de GEMME España, Carme Guil Román; i el diputat responsable del Centre ADR-ICAB, Carles García Roqueta.

El degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez, ha destacat que “com a professionals tenim el deure de conèixer totes les possibilitats que l’ordenament jurídic posa al nostre abast pel defensar els interessos que ens planteja el client. La celebració de jornades com la present, que formen part d’un programa de formació continuada, amplien els coneixements de l’advocacia tant pel que fa a la mediació com als MASC en general”.

En el seu discurs inaugural, la directora de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Imma Barral, ha reconegut al Col·legi “la innovació que representa portar la mediació al món de l’esport i que una jornada com la d’avui permeti debatre’n l’abast i les possibilitats”. També ha volgut destacar que l’estratègia del Departament en matèria de resolució de conflictes “passa per empoderar la ciutadania, fer-la part activa en la solució de les seves diferències i la gestió dels seus interessos a través del diàleg, els pactes i els acords; en definitiva, potenciar la mediació i la gestió dels propis conflictes”.

La presidenta de GEMME España, Carme Guil, ha recordat que fa 25 anys de les primeres recomanacions europees per aplicar la mediació en l’àmbit familiar. També ha exposat que cal seguir treballant per promoure la mediació i la cultura del diàleg entre els juristes i la ciutadania perquè no tots els conflictes s’han de resoldre als jutjats i la finalitat de la mediació no és buidar els jutjats, sinó promoure la cultura del diàleg per canviar la manera de resoldre les controvèrsies entre les parts.

El diputat responsable del Centre ADR-ICAB Carles García Roqueta ha fet èmfasi en què “estar disposats a mediar i aproximar postures no significa renunciar a la fermesa de les pretensions en la defensa d’una controvèrsia. Més aviat al contrari, ja que implica donar-los la possibilitat de vehicular-les d’una manera diferent i valorant opcions que potser, en el marc d’un procediment judicial, ni tan sols haurien sortit a la llum”. I ha afegit: “la mediació ha demostrat la seva utilitat i eficàcia en àmbits molt diversos, més enllà del més habituals com poder ser els conflictes civils o mercantils. La Mediació ha resultat molt pràctica en àmbits com el sanitari, i també en l’esportiu, i fins i tot s’han plantejat algunes experiències a nivell penal, en el marc de l’anomenada justícia restaurativa. Per això, cal potenciar l’ús de la mediació i reivindicar els valors essencials de l’esport en la seva pràctica, perquè ajudarà a les parts a assolir acords”.

Amb l’objectiu de conèixer els avantatges d’aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes i la seva pràctica en un àmbit menys habitual, com és l’esport, on en el dia a dia es produeixen moltes controvèrsies que poden ser resoltes per aquesta via d’una forma eficient i amb menys desgast tant psicològic com econòmic s’ha celebrat una taula rodona per reivindicar els valors de l’esportivitat com a essencials per afrontar una mediació, ja que el “fair play” i la bona predisposició, malgrat tenir les parts posicions molt confrontades són  vitals per poder afrontar el procés de la mediació.

En aquesta taula han intervingut, sota la moderació de Carles García Roqueta, l’advocada de la Federació Catalana de Futbol, María Barbancho Saborit; el conflictòleg, professor de la UOC i impulsor de projectes de mediació a clubs esportius, Xavier Pastor; l’advocada i mediadora Marisa Santana Delgado, el periodista, ex Dircom de RCD Espanyol i cap de Comunicació de l’ICAB, Xavi Salvatella, l’ex jugador de waterpolo i  entrenador del CN Mataró, Dani Ballart i Sans.

També s’ha donat a conèixer que el Centre ADR- ICAB, que compta amb més de 800 advocats mediadors i mediadores, realitza mediacions en l’àmbit esportiu.

Per tal de visibilitzar que la mediació és una via eficient de resolució de conflictes en l’àmbit de l’esport s’ha escenificat una sessió inicial  en relació a una controvèrsia entre un club de futbol, l’entrenador i una jugadora, representada pel seu pare. En aquesta han intervingut Josep M. Corominas interpretant el paper de mediador de Conflictes al FS Castelldefels; Meritxell Bosch Torreblanca, advocada i mediadora, fent el paper de presidenta del Club; Marta Rosique Vila, advocada i mediadora fent d’entrenadora; Alberto Barbero Biedma, advocat i mediador ha actuat com a pare de la jugadora afectada, paper que ha protagonitzat Paula Satoca, jugadora real d’un equip de futbol.

Posteriorment, s’ha celebrat una anàlisi i debat, moderat per Jordi Casajoana Feliu, codirector del Postgrau ADR UB-ICAB i Marcel Vidal Cánovas, vocal de la  Comissió d’Advocats i Advocades Mediadors i Mediadores del Col·legi.

La cloenda de la Jornada ha anat a càrrec d’Elisabeth Saltor Camero, directora del Centre de Mediació de Catalunya de la Generalitat i de Montserrat Purtí i Pujals, presidenta de la Comissió d’Advocats i Advocades Mediadors i Mediadores de l’ICAB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *