L’ICAB analitza l’impacte dels projectes de Llei d’Eficiència, l’estat actual de l’expedient digital i les condicions dels interrogatoris telemàtics

Redacció.

En el marc de les Jornades Formatives de Sant Raimon organitzades per l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, avui dimecres, 8 de febrer, se celebraran vuit noves conferències que serviran per fer una radiografia del funcionament de l’Administració de Justícia en l’àmbit digital, per abordar l’impacte en la justícia dels projectes d’Eficiència processal i per reclamar mesures que permetin i garanteixin una justícia en igualtat de condicions per a tota la ciutadania, com per exemple, l’especialització dels jutjats de família.

Les conferències es realitzaran en dos blocs, un primer que s’iniciarà a les 16h, i que servirà per:

  • Analitzar l’estat actual de l’expedient digital per tal d’aclarir quines funcionalitats estan ja implementades, per facilitar quin són els requeriments necessaris per poder accedir i en quines opcions de futur s’està treballant.
  • Abordar les condicions i limitacions dels interrogatoris  i contra interrogatoris en els judicis virtuals. A través d’aquesta conferència es volen facilitar eines, tècniques i habilitats a l’hora d’afrontar un judici telemàtic. També es donaran a conèixer les novetats que incorpora la Llei d’Eficiència processal en relació als judicis online i les garanties que ofereixen.
  • Tractar el principi d’efectivitat comunitari i la seva aplicació en l’àmbit processal: eines pràctiques de defensa. A través d’aquesta sessió es vol posar en valor aquest principi, que estableix segons els catedràtic de dret civil de la Universitat de València i exmagistrat del TS, Javier Orduna, que participarà com a ponent d’aquesta conferència, que els drets subjectius reconeguts als ciutadans de la Unió Europea han de ser exercits en condicions que garanteixin la seva eficaç realització pels tribunals dels països membres.
  • Exposar com s’ha de fer la tramitació online del concurs express, les principals novetats de la recent reforma concursal (Llei 16/2022) i el paper del l’administrador concursal davant la normativa vigent.  Aquesta conferència comptarà amb la participació com a ponent de Javier Hernández Diez, subdirector general d’Impuls i Innovació de Serveis Digitals del Ministeri de Justícia.  

El segon bloc s’iniciarà a les 18.15h i a través d’aquest s’analitzarà:

  • L’impacte en la justícia dels projectes de Llei d’Eficiència amb la participació, per tal de facilitar una visió completa del que podria suposar la seva implementació en l’Administració de Justícia. L’acte comptarà amb la participació del degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez, de la jutgessa degana de Barcelona, Cristina Ferrando, i d’altres responsables institucionals de la judicatura, l’advocacia, i la procura, que debatran sobre com aquesta normativa pot millorar el funcionament de l’Administració de Justícia. 
  • Les noves maneres d’exercir la professió. Es aquesta sessió es vol donar a conèixer l’impacte del projecte de llei d’eficiència processal, el qual preveu establir que abans de presentar un cas davant els Tribunals, s’haurà de passar prèviament per una figura del MASC, com pot ser la mediació, la conciliació, i on l’advocacia jugarà un paper predominant.  
  • La necessària especialització dels Jutjats de Família, per tal de garantir la igualtat d’accés de tots els ciutadans davant la Justícia, ja que actualment depenent del lloc de residència de la ciutadania, un procediment és resolt per operadors jurídics i altres professionals especialitzats, i en d’altres no. Precisament la manca d’especialització també repercuteix en els temps de resolució de conflictes, que són menors.
  • La gestió del risc per a l’Advocacia in House. A través d’aquesta conferència es facilitarà la visió de l’advocacia que col·labora amb les empreses d’una manera externa a través d’un cas real.

Dijous, darrera jornada formativa de Sant Raimon de Penyafort

Les jornades formatives finalitzaran el dijous 9 de febrer, a les 18.15h, amb la realització de la conferència sobre els paradigmes dels drets d’autor davant la intel·ligència artificial (dilema de Thaler).

Bona acollida de les Jornades formatives

Ahir tarda es van celebrar, les conferències: “La fiscalitat en les crisis matrimonials”; “Les novetats i problemes de la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica”; “La vulneració de drets per les dilacions indegudes en els processos de família”; “La gestió de l’àrea personal de l’ICAB”; “Les oportunitats, desafiaments i riscos ètico-legals en el ciberespai”; “L’advocacia al Metavers”; “La transformacó digital, eficiència, responsabilitat, justícia i formes de vida”; i “Els models de treball de futur i les seves tendències normatives”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *