L’ICAB reconeixerà el llegat de Maria Soteras i Mauri, primera dona advocada de la corporació

Redacció.

Amb motiu de la celebració del Dia de la Dona, des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’han presentat dades del Torn d’Ofici i d’Igualtat en l’entorn ICAB.

La diputada responsable del Torn d’Ofici i Assistència a la Persona Detinguda, Carmen Valenzuela, ha exposat que al llarg de tot l’any 2022, les actuacions d’ofici per atendre a víctimes de violència de gènere (víctimes amb relació sentimental amb el presumpte agressor) i víctimes de violència masclista (violència exercida per un home vers una dona sense l’existència de relació sentimental) han estat 8.232.

Aquestes dades suposen, d’una banda, que s’han més que doblat les assistències ateses des del Torn d’Ofici respecte els anys pre pandèmia (2018 i 2019) on la mitjana per any va ser 4.000 designes; de l’altra, que durant el passat any 2022 es va realitzar 22,5 assistències de mitjana per dia només a la demarcació ICAB (Barcelona i delegacions: Arenys de Mar, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Berga, Gavà, El Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i La Geltrú.) Cal tenir en compte que el Torn d’Ofici presta aquest servei les 24h del dia els 365 de l’any.

En relació a les dades presentades del 2022 -el primer en què es disposen per separat del nombre de designes relatives a violència de gènere i de violència masclista- de les 8.232 assistències, 6.317 van ser de violència de gènere i 1.915 de violència masclista, això significa que tres de cada quatre designes es produeixen per violència de gènere. 

Aquestes dades posen de manifest que el drama social de la violència envers les dones persisteix de forma alarmant. Per aquest motiu, Valenzuela ha reivindicat la important tasca de l’advocacia d’ofici i, especialment en aquest 8 de març, el treball realitzat pels 1.097 advocats i advocades adscrits de forma voluntària al Torn específic de violència de gènere. Valenzuela també ha reclamat la necessitat de què es creï un torn específic de violència masclista, que complementi el torn de violència de gènere.

Dades Igualtat ICAB

La diputada responsable de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, Núria Flaquer, ha facilitat dades que permeten fer una radiografia de l’evolució de la “Igualtat” en l’àmbit de l’advocacia de Barcelona en els darrers 20 anys. 

Flaquer ha posat de manifest la creixent incorporació de les dones al sector de l’advocacia. Així per exemple s’ha passat d’un total de 6.456 dones col·legiades (el 39% versus el 61% d’homes) al 2002, a les 10.802 en la dècada posterior –el que representa el 45% versus el 53%- i com al 2022 s’ha assolit pràcticament la paritat  entre les persones col·legiades a l’ICAB: 51% (12.220 homes) i 49% (11.884) dones.

També ha posat de relleu que el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ja compleix amb el previst en l’avantprojecte de Llei de Paritat sobre la composició de les juntes de govern col·legials. La Junta de Govern de l’ICAB compta amb majoria femenina des de l’inici del mandat, el juny del 2021. Actualment la Junta de Govern la integren 8 dones i 6 homes.

Flaquer també ha posat de manifest que gràcies a la implantació el 2018 del Pla d’Igualtat Integral ICAB, impulsat per la Junta encapçalada per la degana emèrita, Mª Eugènia Gay, s’han aconseguit importants fites, entre elles que la totalitat de programes formatius compten amb perspectiva de gènere  i que les dones ponents en les formacions ICAB ja arriben al 44%.

Lectura del Manifest i presentació del Premi Jurídic Maria Soteras i Mauri

En el marc dels actes commemoratius del 8-M celebrats a l’ICAB, aquest matí, s’ha realitzat amb la presència de membres de la Junta de Govern, encapçalats pel degà, Jesús M. Sánchez, la lectura d’una manifest elaborat per la Comissió de Dones Advocades. A través d’aquest, la Comissió ha reivindicar les desigualtats que pateixen les dones i enguany, molt especialment, les dones treballadores de la llar. Adjuntem el document.

Tot seguit, la vicepresidenta de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, Marina Roig, ha presentat el nou premi instituït per l’ICAB per iniciativa d’aquesta Comissió: el Premi jurídic Maria Soteras i Mauri. “Aquest premi, el primer amb nom de dona, vol reconèixer la figura i el llegat de qui va ser la primera dona que es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona, la primera dona en incorporar-se al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona com a advocada exercent -el 30 de setembre de 1927- la primera en exercir l’advocacia a Catalunya i en doctorar-se en Dret per la Universitat Complutense de Madrid”, ha declarat Roig.  La seva actitud pionera va obrir l’accés a l’advocacia a les dones, per això aquest està destinat a guardonar un treball o article jurídic sobre igualtat de gènere, des de la perspectiva de qualsevol branca del Dret: civil, laboral, penal (inclosa la violència masclista).

9 de març, jornada Comissió de Dones i La Intercol·legial

Demà dijous, 9 de març, a les 18.30h, la Comissió de Dones Advocades del Col·legi, la Comissió de Dones i Igualtat de La Intercol·legial i la Societat Catalana d’Estudis Jurídics celebraran la jornada “L’Agenda 2030: l’ODS 5. Igualtat de gènere: què significa? La seva implementació a diferents nivells”. Amb aquest acte es tancarà el conjunt d’activitats programades per commemorar el Dia de la Dona a l’ICAB, i entre els quals cal destacar la celebració, ahir, de la “Jornada de Dones Juristes”, que va incloure sis taules d’anàlisi i debat sobre diferents matèries amb la participació com a ponents d’excel·lents juristes.  

Des de l’ICAB continuarem treballant per eradicar la violència de gènere i masclista, per visualitzar el talent femení i combatre les desigualtats que per raons de gènere encara persisteixen en la nostra societat. El compromís de l’Advocacia per la plena igualtat és absolut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *