Carmen Valenzuela (ICAB): Cal una revisió a l’alça dels mòduls de pagament

Redacció.

Amb motiu del ‘Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici 2023’, que es commemora cada 12 de juliol, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) reivindica la tasca social que realitza l’advocacia del Torn d’Ofici per garantir el dret a una tutela judicial efectiva, que permet l’accés a la justícia, en igualtat de condicions, per a tota la ciutadania. Es tracta d’un dret recollit tant a la Constitució espanyola com en el Conveni Europeu dels Drets Humans.

La diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable del Torn d’Ofici, Carmen Valenzuela, ha posat en valor la figura de l’Advocacia d’Ofici, i molt especialment dels prop de 3.000 advocats i advocades que exerceixen actualment a la demarcació ICAB, que inclou Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca de Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Valenzuela ha exposat que l’advocacia que exerceix en el Torn d’Ofici ho fa amb “unes condicions que resulten insostenibles” i ha denunciat que “a nivell estatal som el país d’Europa on s’atenen més actuacions d’ofici però també un dels que les paga pitjor”.  Per això des de l’advocacia institucional es reclama millorar les condicions d’exercici per part dels advocats i advocades que estan adscrits a aquest servei i que garanteixen la tutela judicial efectiva en igualtat de condicions per a tota la ciutadania les 24h dels 365 dies de l’any.

“Cal una revisió a l’alça dels mòduls de pagament, perquè aquests han d’estar a l’alçada de la important i essencial tasca que desenvolupen els advocats i advocades per garantir la tutela judicial efectiva, però també és necessària una reducció de la càrrega burocràtica dels lletrats, així com altres mesures en benefici de tots els advocats i advocades en exercici en relació a conciliació, com per exemple el dret a la desconnexió digital”, afirma Carmen Valenzuela i afegeix: “també és indispensable l’augment de la dotació pressupostària per a l’Administració de Justícia, per tal de poder modernitzar-la, digitalitzar-la, fer front a les necessitats d’una societat en ple segle XXI”. En aquest sentit, “confiem en les negociacions que s’estan duent a terme amb la Generalitat de Catalunya per millorar aquest servei”, ha declarat Valenzuela.

Balanç de les actuacions realitzades pel Torn d’Ofici ICAB durant el primer semestre del 2023

El Torn d’Ofici i Assistència al Detingut de l’ICAB ha realitzat al llarg del primer semestre d’aquest 2023 un total de 66.210 peticions d’assistència lletrada per a persones detingudes, el que representa una mitjana de més de 362 peticions al dia. Aquestes dades també indiquen que de nou el Torn d’Ofici de l’ICAB ha batut un nou rècord d’assistències, ja que s’han efectual 6.000 més respecte el mateix període de l’any 2022.

D’aquest global d’actuacions, 35.247 corresponen al Torn de penal de guàrdia, que són les que requereixen d’una intervenció immediata de l’advocacia d’Ofici especialitzada en dret penal per atendre, per exemple, furts, infraccions de trànsit, alcoholèmies, etc. Cal tenir en compte que  les assistències de guàrdia en aquest àmbit han augment un 14,43% respecte el primer semestre de l’any passat.

Tanmateix, l’àmbit on s’ha produït un increment més elevat és el relatiu a violència de gènere i violència masclista on s’han registrat un total de 4.568 peticions d’assistència lletrada de gener a juny del 2023, el que suposa un 15,38% respecte el mateix període de l’any anterior.

Des del Torn d’Ofici de l’ICAB s’han tramitat en el primer semestre de 2023 un total de 26.395 actuacions per a designes de temes de l’àmbit civil, família, hipotecari, Segona Oportunitat, eclesiàstic, administratiu, així com les peticions de penal que no es tramiten pel torn de guàrdia; el que suposa un increment del 4,2% respecte el mateix període de l’any 2022.

Finalment cal destacar que durant tot l’any 2022, i segons dades del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) es van justificar a Catalunya 339.556 actuacions al Torn d’Ofici, de les quals 159.357 van ser efectuades pel Torn d’Ofici de la demarcació del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; el que representa 9.440 actuacions més que durant tot l’any 2021 en el Torn d’Ofici ICAB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *