Presentat el retrat institucional de la degana emèrita de l’ICAB Mª Eugènia Gay

Redacció.

El Palauet Casades, seu de l’advocacia barcelonina, ha acollit l’acte de presentació del retrat institucional de Mª Eugènia Gay i Rosell, degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) entre els anys 2017 i 2022. Amb aquest acte de reconeixement a la trajectòria de Gay al capdavant de l’ICAB es compleix, una vegada més, amb l’arrelada tradició de la Corporació de comptar en la seva seu col·legial amb un quadre institucional de les persones que han exercit com a degà o degana del Col·legi. La pintura presentada és obra de Jordi Díaz Alamà, pintor del realisme contemporani i fundador i director de la Barcelona Academy of Art.

L’esdeveniment, que ha omplert la sala d’actes de la seu col·legial, ha comptat amb l’assistència de nombroses autoritats polítiques, representants institucionals, la Junta de Govern i degans emèrits de l’ICAB, així com de la família i amistats de Mª Eugènia Gay. L’actual degà, Jesús M. Sánchez, ha donat la benvinguda manifestant que “la dedicació i el lideratge de Mª Eugènia Gay al capdavant de l’ICAB va permetre dur a terme una important transformació de la Corporació, obrint-la encara més a la societat i impulsant-ne la seva presència internacional i el lideratge en àmbits com la Igualtat. Un llegat molt valuós que avui es culmina amb la presentació del seu quadre institucional, que alhora ens permet completar la galeria de quadres de degans i deganes i commemorar així una àmplia trajectòria de més de 150 anys d’història de l’ICAB”.

A continuació, els degans emèrits Josep Maria Antràs, Eugeni Gay i Sílvia Giménez-Salinas han dedicat també paraules d’elogi a la tasca de l’homenatjada en la seva dedicació a l’ICAB com a degana i a la seva aportació des d’altres responsabilitats de lideratge en la societat civil, com l’Associació Intercol·legial i el Consell de l’Advocacia Catalana.

Tot seguit, ha pres la paraula l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha assenyalat que “Barcelona ha sortit guanyant amb la incorporació de la Mª Eugènia Gay al govern municipal ja que lidera una de les àrees claus de l’Ajuntament com a Segona tinenta de l’Àrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida”. Collboni ha destacat que Gay “en aquest primer any de mandat, està executant el pressupost municipal més social de la història de Barcelona i ha impulsat una mesura de govern pionera per protegir infants i joves de l’ús abusiu de les pantalles. En definitiva, la Maria Eugènia Gay s’ha mostrat com la dona lluitadora, treballadora i rigorosa que coneixíem”.

Les paraules del cap del govern municipal han precedit el descobriment del retrat institucional. Han acompanyat a la degana emèrita de l’ICAB en aquest gest simbòlic l’actual degà, Jesús M. Sánchez, els membres de la Junta de Govern i l’autor de l’obra, Jordi Díaz Alamà.

En el seu discurs d’agraïment, Mª Eugènia Gay ha rememorat “els diàlegs en les Juntes de Govern, que s’allargaven moltes hores, i on debatíem sobre la professió, però també sobre la situació política, sempre mantenint la independència de la institució, necessària per garantir la de la nostra pròpia professió”. L’homenatjada ha recordat que “l’advocacia és la professió vertebradora del present i el futur de la humanitat, pilar fonamental de l’Estat democràtic de dret des de temps immemorials i testimoni i protagonista de l’evolució de la societat en la conquesta de les llibertats i dels drets fonamentals”. Per això, Gay ha afegit que “és a nosaltres, els advocats i advocades, a qui ens correspon de manera exclusiva la noble labor de defensar els interessos jurídics de la ciutadania, articulats en el dret fonamental de defensa que consagra l’article 24 de la nostra Carta Magna; sense dret de defensa no hi ha justícia i sense justícia no hi pot haver Estat de Dret”.

La degana emèrita de l’ICAB ha conclòs que “hem de reivindicar els drets humans com a principis rectors d’inexcusable compliment, que estiguin per sobre de qualsevol debat polític. Han de ser un element comú a qualsevol ideologia i ordre jurídic, i la democràcia és l’instrument natural i adequat per al seu desenvolupament en un marc de llibertat i igualtat”.

Entre els assistents cal destacar la presència de Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; Jesús María Barrientos, president de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya; Antonio Recio, president de l’Audiència de Barcelona; Francisco Bañeres, fiscal superior de Catalunya; Salvador Illa, cap de l’oposició al Parlament de Catalunya; Esther Giménez-Salinas, síndica de greuges de Catalunya; Eduard Sallent, major dels Mossos d’Esquadra; Manuel Rodríguez, comissari principal de la Policia Nacional; Neus Pujal, fiscal en cap de Barcelona; José Alberto Marín, degà del Col·legi Notarial de Catalunya; Javier Segura Zariquiey, degà del Col·legi de Procuradors de Barcelona; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Maria Eugènia Alegret, magistrada i expresidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya; Francesc Tusquets i Trias de Bes, president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya; Cristina Ferrando, jutge degana de Barcelona; Albert Batlle, tercer tinent d’alcalde de Barcelona; José L. Barón, delegat de Defensa a Catalunya; Marta Martínez Gellida, presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, els membres de la Junta de Govern de l’ICAB i els degans emèrits del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona Josep Maria Antràs, Eugeni Gay, Sílvia Giménez-Salinas, Oriol Rusca, Enric Leira i Josep M. Balcells, entre d’altres autoritats. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *