Redacció.
El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i la Fiscalia Provincial de Barcelona han realitzat de forma conjunta per primer cop una jornada sobre drets dels consumidors. Amb la participació d’una vintena d’experts en Dret de consum, s’han abordat les darreres modificacions legals en aquesta matèria i, particularment, les noves eines en accions en defensa dels interessos dels consumidors i usuaris en front els possibles abusos comesos per companyies de serveis, delictes informàtics, així com les diverses formes de contractació massiva.
En el marc d’aquesta jornada, inaugurada per Neus Pujal Sánchez, fiscal en cap de Barcelona i Jesús M. Sánchez García, degà de l’ICAB, s’ha donat a conèixer que Paloma Pelegrín serà la fiscal encarregada de la protecció dels drets dels consumidors i usuaris. Aquesta Fiscalia especialitzada estarà integrada en la secció Civil.
Tant des de l’Advocacia com des de la Fiscalia celebren comptar amb aquesta fiscal especialitzada ja que suposa un important pas endavant en la protecció dels drets de les persones consumidores.
En el marc d’aquesta jornada, que s’ha celebrat al llarg del dimecres 6 de novembre al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), s’han realitzat 8 taules d’anàlisi sobre diferents aspectes del dret de consum.
La Jornada s’ha iniciat amb la sessió sobre “Les accions en el futur. Estudi de l’Avantprojecte d’accions de representació per a la protecció dels interessos col·lectius dels consumidors”. En aquesta, Teresa Armenta Deu, catedràtica de Dret Processal de la Universitat de Girona, ha analitzat el Projecte d’accions de representació per a la protecció dels interessos col·lectius dels consumidors. En aquesta taula s’ha posat de manifest que cal comptar amb l’opinió especialitzada de la Fiscalia i de l’Advocacia per tal de trobar la millor manera de desenvolupar aquest projecte legislatiu.
Cal destacar que en el marc de la taula sobre experiències en accions col·lectives del Ministeri Fiscal, Fernando Santos Urbaneja, fiscal delegat de Consum d’Andalusia ha reclamat que no s’elimini la legitimació de la Fiscalia prevista a l’article 11.5 de la LEC. Santos ha compartit taula amb Alejandro Tuero González, fiscal de Consum de la Fiscalia Provincial de Pontevedra, que ha estat moderada per Paloma Pelegrín Martínez de Pisón, fiscal de consum de la Fiscalia Provincial de Barcelona.
Durant l’esdeveniment, també s’han tractat les qüestions de competència territorial, objectiva i funcional amb Vicente Pérez Daudí, catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona i Mª José Núñez Tomás, fiscal delegada autonòmica civil, sota la moderació de Paz Cano Sallarés, advocada i presidenta de la Secció de Dret de Consum de l’ICAB.
La Jornada també ha servit per analitzar el concepte de “consumidor vulnerable” i com realitzar la defensa de la gent gran i les persones amb discapacitat com a consumidors, amb les intervencions de Manuel Jesús Marín López, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Castella-la Manxa i Neus Pujal Sánchez, fiscal en cap de Barcelona, especialista en la protecció dels drets de les persones vulnerables i Francisco Javier Orduña, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, exmagistrat del TC i director del Consell Assessor de l’Institut Jurídic I+DRET de l’ICAB.
El procediment testimoni ha estat exposat per Bibiana Segura Cros, magistrada del Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Barcelona en el marc de la cinquena taula d’aquesta jornada, que ha moderat l’advocada Elisabet Valencia Ortega. Com a magistrada en Comissió de Serveis en el Jutjat de 1a Instància 50 de Barcelona, ha destacat que, durant un any, segueixen 9.000 demandes pendents d’admetre’s a tràmit i que a dia d’avui no hi ha cap procés testimoni en marxa ni molt menys resolt.
El futur del consum s’ha abordat amb la participació de Xavier Hormigos Mesa, president de la Junta Arbitral de Transport; Isidor García Sánchez, director de l’Agència Catalana de Consum; Albert de Gregorio Prieto, cap del servei de suport a les polítiques de consum de la Diputació de Barcelona; Albert Garreta Medina, advocat de l’Associació de Consumidors CUS-ACPB, que ha moderat Carles García Roqueta, advocat àrbitre i mediador expert en matèria de Dret de consum i diputat responsable del centre ADR-Mediació ICAB. Des de l’Advocacia de Barcelona s’ha posat en valor la col·laboració històrica establerta amb les associacions de consumidors així com el paper essencial de l’Agència Catalana de Consum per defensar i preservar els drets de les persones consumidores.
La jornada també ha permès ressaltar el diàleg del Ministeri Fiscal amb les entitats bancàries, tot abordant aspectes defraudatoris com el phishing. En aquesta taula han intervingut Jesús M. Sánchez García, degà de l’ICAB, juntament amb Javier Gutiérrez de Cabides Hidalgo de Caviedes, director de l’Assessoria Jurídica de CaixaBank; Félix Martín González, fiscal especialista en procediments davant el Tribunal de Jurat; Zita Hernández Larrañaga, magistrada titular del Jutjat d’Instrucció núm. 30 de Barcelona; sota la moderació de l’advocada i membre de la Comissió de Normativa de l’ICAB, Cristina Vallejo Ros. S’ha posat en valor el Conveni signat amb la Fiscalia General de l´Estat i les associacions de la banca AEB, CECA i UNACC, relatiu a la protecció patrimonial de persones titulars de productes bancaris.
Per part del fiscal Félix Martin González s’ha exposat la necessitat en supòsits d’abusos i enganys delictius que, a través de l’escrit d’Acusació, interessi donar compte a l’Agència Catalana de Consum de l’actuació d’aquestes empreses de venda telefònica i a domicili.
Per cloure la jornada s’ha comptat amb la ponència magistral de José María Fernández Seijó, vocal del Consejo General del Poder Judicial, qui ha destacat que s’haurà d’estar molt atent a l’evolució del concepte de consumidor en la justícia comunitària.
La formació jurídica de l’Advocacia i la defensa dels drets de la ciutadania en tots els àmbits és una prioritat de l’ICAB, per aquest motiu, aquesta Corporació està present en fòrums de debat per donar a conèixer el seu posicionament i propostes de millora legislativa.