Redacció.
El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) conjuntament amb el Col·legi Notarial de Catalunya; el Consell de l’Advocacia Catalana; la Cambra de Propietat Urbana de Barcelona; el Col·legi de Registradors de Catalunya; els Col·legis i Associació d’Agents Immobiliaris, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida i l’Associació de Promotors de Catalunya han celebrat el V edició del Congrés de Dret Immobiliari amb l’objectiu d’analitzar de manera transversal les diferents problemàtiques sobre aquesta matèria.
El degà de l’advocacia barcelonina, Jesús M. Sánchez García, i la presidenta de la Secció de Dret Civil de l’ICAB, Marta Legarreta Fontelles, han inaugurat aquest Congrés, que ha estat seguit per més de 550 persones, entre presencials a la Sala d’Actes de l’ICAB i on-line.
Durant l’acte inaugural, Sánchez ha ressaltat la necessitat d’abordar de forma transversal les diferents problemàtiques en matèria d’habitatge i ha anunciat que es realitzarà a principis del 2025 un Congrés a l’ICAB sobre okupació delinqüencial per abordar de forma exclusiva com fer front a aquesta problemàtica existent en la nostra societat. Per la seva part, Legarreta ha destacat el treball de totes les entitats organitzadores per fer possible aquest Congrés així com l’elevat índex d’assistents a l’acte.
El V Congrés d’Immobiliari, celebrat al llarg de tot el 13 de novembre, s’ha estructurat en cinc taules. La primera, moderada per Carles García Roqueta, diputat de la Junta de Govern de l’ICAB, i en la qual ha intervingut la presidenta de la Secció de Dret Civil, Marta Legarreta, ha versat sobre les implicacions jurídiques i normatives del lloguer turístic, els arrendaments de temporada i els lloguers d’habitacions. Els ponents han donat a conèixer que el lloguer de temporada té una clara funció social i respon a les necessitats de l’activitat econòmica de la població. També han assenyalat que davant la manca d’habitatge, la solució no és aplicar polítiques restrictives, ja que aquestes tindran com a conseqüència una major retroacció del mercat immobiliari.
La segona taula del Congrés ha analitzat els ‘Problemes i solucions de l’arrendament de béns’, a partir de la normativa catalana. Les intervencions han posat de relleu que el foment del mercat de lloguer assequible només serà viable si es proporciona una major seguretat jurídica a l’arrendador.
Un altre punt clau d’aquest Congrés ha estat l’anàlisi sobre les vendes d’habitatges de protecció oficial i la construcció d’habitatges nous. Els experts han coincidit en la necessitat que les Administracions facin una aposta decidida per abordar la manca d’habitatge social al nostre país i per això la solució efectiva a aquesta necessitat passa per realitzar una forta inversió per revertir la situació actual, ja que Catalunya i Espanya estan a nivells molt per sota de la mitjana Europea.
En la quarta sessió s’han debatut els punts més problemàtics de la recent Llei 12/2023 sobre el Dret a l’Habitatge, com les pròrrogues de contractes d’arrendament i el concepte de “gran tenidor”, sota la moderació de l’advocada i assessora jurídica del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Cristina Vallejo Ros. En aquest taula s’ha posat de manifest que la llei d’habitatge “ha ofegat” el mercat immobiliari. Els experts també han denunciat que la llei d’habitatge genera inseguretat jurídica i desequilibri entre les parts.
La problemàtica de l’ocupació delinqüencial i les mesures per a la recuperació de la possessió dels béns immobles ha estat el darrer punt que s’ha abordat durant el V Congrés d’Immobiliari. En aquesta taula s’ha posat de manifest que Catalunya és una de les comunitats autònomes amb major índex d’okupacions il·legals i que no hi ha mecanismes àgils i eficaços en la legislació actual espanyola per fer-hi front. En aquest sentit, s’ha ressaltat la proposta impulsada per l’advocacia, que proposa modificar la LECrim, en relació amb la flagrància. Fins ara, la vocació de permanència impedia desallotjar l’okupa, per això “s’ha de considerar un delicte flagrant tant el d’okupació com la violació de domicili”. La proposta sobre okupació il·legal inclou l’adopció d’una mesura cautelar de desallotjament immediat en un termini de 48 hores quan l’ocupant no pot aportar un títol de possessió legítim, quan l’okupació impliqui posar en perill l’habitatge i/o l’edifici o quan provoqui problemes de convivència veïnal.
La cloenda del V Congrés d’Immobiliari ha comptat amb la presència dels presidents de tots els col·lectius que han organitzat el Congrés, com el degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez García; el degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Albert Sierra, en representació del Consell de l’Advocacia Catalana; el degà dels Registradors de la Propietat de Catalunya, Vicente García-Hinojal López; el president de l’Associació de Promotors de Catalunya, Xavier Vilajoana Eduardo; el degà president del Col·legi Notarial de Catalunya, José Alberto Marín Sánchez; el president del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas Periz; el president del Col·legi i Associació d’Agents Immobiliaris, Gerard Duelo Ferrer, i el president del Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, Pere Ribera Sellarés.
Als assistents presencials al Congrés se’ls ha lliurat el monogràfic del V Congrés de Dret Immobiliari, una obra que ha estat editada per l’editorial SEPIN.