Palestina, nou estat

Per Carlos Garfella Palmer.
Palma.

 

El passat 30 de novembre Palestina va ser acceptada com a nou estat observador en l’Assemblea General de l´ONU per una aclaparant  majoria de 138 països a favor per tan sols 9 en contra. Aquesta decisió suposa una passa importantíssima en la solució de la causa palestina i del conflicte que manté amb Israel des de l´any 1967 (Any en el que Israel va iniciar l´ocupació de territori palestí).

Que Palestina hagi sigut reconeguda com a estat observador té unes conseqüències jurídiques molt importants. En base a la legislació internacional, poden ser observadors de l´ONU: Estats  no membres, entitats i organitzacions Internacionals. D’aquesta forma,  gràcies al  reconeixement, Palestina posseeix les mateixes competències en l’àmbit internacional  que per exemple posseeixen : La Unió Africana, la UE  o la lliga àrab.  Encara així, no te dret al vot en l´Assemblea ni tampoc dret a ser membre d´alguns òrgans principals de l´ONU com el  Consell de Seguretat o el Consell Econòmic i Social. No obstant si que tendra dret a ser membre d´aquells en els que els seus estatus ho permetin com l´Organització de les Nacions Unides per l´ Alimentació i l´Agricultura, la UNESCO o la OMC. En qüestió de tractats, es podria adherir a tractats com l´Estatut de Roma o les Convencions de Ginebra.

Cal recordar que l’Estatut de Roma, és aquell que regula la Cort Penal Internacional, això és, el Tribunal Penal Internacional que jutja genocidis, crims de lesa Humanitat i crims de guerra.  Per lo tant, aquest podria ser el dret més important adquirit pel nou Estat, doncs per primer cop podria denunciar a Israel a la Cort penal internacional pels crims de guerra que s´han pogut produir per Israel durant els darrers anys o els que es puguin produir en el futur. Un exemple en són els darrers bombardejos a Gaza analitzats anteriorment a El Jurista.

Encara així, l´admissió de Palestina com a estat observador no suposa la seva admissió com a membre de plet dret ja que aquesta admissió dependria del Consell de Seguretat – EEUU, Regne Unit, Rússia, Xina i França- fet que pareix impensable a dia d´avui doncs EEUU segueix sent un aliat incondicional d´Israel, cosa que va seguir demostrant en el procés de reconeixement de Palestina sent un dels 9 països que van votar en contra de l´admissió de Palestina com a estat observador a pesar de que l´administració demòcrata d´Obama ha sigut la que s´ha mostrat més oberta a un diàleg bilateral per la solució del conflicte Israel-palestí.

La reacció Israeliana no s´ha fet esperar i el govern de Benjamí Netanyahu ha accelerat el projecte de construcció de 17000 habitatges en territori ocupat de Jerusalem Est, concretament a Maale Aduminn, deixant clar així clar a la comunitat internacional que el reconeixement de Palestina com a Estat Observador de la ONU no serà un obstacle pel projecte de colonització d´Israel. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *