Nadons robats, la fiscalia actua.

 Redacció.

 

La Fiscalia General de l’Estat ha enviat una circular a totes les Fiscalies amb la finalitat d’unificar els criteris jurídics del Ministeri Públic en la qüestió de la substracció de menors per tal d’oferir una resposta comú que permeti investigar el més ampli nombre de casos, fins i tot els més remots en el temps, tenint present la necessitat de donar la màxima protecció possible a les víctimes d’aquestes pràctiques que es van produir en diferents hospitals espanyols fonamentalment entre els anys 1950 i 1990.

La Fiscalia recorda que per aclarir aquests fets que a primera vista revesteixen transcendència penal, els fiscals hauran d’obrir Diligències de Recerca, abans de promoure l’acció de la justícia. S’incoarà una Diligència per cada fet denunciat, i es desaconsella tramitar de forma conjunta una pluralitat de fets, quan no concorri cap indici que els permeti considerar connexos.

A més, en el si de les citades Diligències, la Fiscalia General considera que els Fiscals estan autoritzats per ordenar l’exhumació de restes de nounats morts, i practicar les proves d’ADN, sense necessitat de requerir l’autorització judicial.
Amb la finalitat de permetre la recerca de conductes tan greus, la Fiscalia General entén que els fiscals podran qualificar la substracció de nadons com un delicte de detenció il·legal.

Respecte de la prescripció d’aquests fets, la Fiscalia General ordena als Fiscals esgotar la recerca de les denúncies amb la finalitat de tenir un complet relat de fets, abans de fixar posició sobre la prescripció.

En tot cas, la Fiscalia General, a l’espera que els tribunals fixin una línia jurisprudencial consolidada sobre aquest tema, considera que el delicte de detenció il·legal és un delicte permanent, per la qual cosa el termini de prescripció no comença a córrer mentre la víctima sigui mantinguda en la ignorància del seu origen i veritable identitat, tot i que ja sigui major d’edat. Aquest és el criteri que més afavoreix l’interès dels denunciants per conèixer la veritat dels fets i que permet als fiscals realitzar una completa recerca efectiva.

En tot cas, les persones les quals les seves actuacions hagin estat arxivades per prescripció tenen dret a conèixer els seus orígens i són deutores d’una reparació, mitjançant les corresponents accions civils de reclamació de filiació i de compensació econòmica. En aquests casos, els fiscals hauran de cuidar que els denunciants siguin degudament  notificats i que se’ls proporcioni còpia de l’historial clínic.

Relacionat: Nadons robats. Prescripció?

Font: Ministeri Fiscal

Circular: Circular 2/2012 (en castellà)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *