Neix l’Institut de Salut Mental de l’Advocacia

Per A. Salvador.

Barcelona.

Fa uns pocs minuts s’ha donat a conèixer un nou actor en la nostra advocacia; ha nascut l’Institut de Salut Mental de l’Advocacia (“ISMA”) com un projecte valent i pioner en el sector jurídic amb el principal objectiu de “treballar pel benestar de l’advocacia”. La pàgina web del ISMA és www.saludmentalabogacia.org

Quin és l’estat de salut mental dels nostres advocats i estudiants de Dret?

Manel Atserias, President i fundador de l’Institut Mental de l’Advocacia.

Segons una carta remesa per Manel Atserias, President i Fundador del ISMA, a les màximes autoritats de l’advocacia espanyola, catalana i barcelonina, a Estats Units la premsa ha donat varies vegades l’alarma que “els índexs de suïcidi, depressió, ansietat, estrès, alcoholisme i consum de drogues (d’advocats i estudiants de Drets) són superiors al de la mitjana de la població nord-americana”.

A Espanya, per contra, únicament pot trobar-se l’estudi “Anàlisi de les característiques de les patologies i lesions de l’advocat a Espanya”, encarregat per la Fundació Institut de Recerca Aplicada a l’Advocacia (FIIAA). Segons aquest estudi, i tal com exposa Atserias en la missiva remesa, encara que es va estimar que al voltant d’un 3% dels advocats espanyols tenen algun problema relacionat amb la salut mental, aquesta dada en comparació amb d’altres estudis a Itàlia o França indicaria que hi ha un gran subregistre, que derivaria de l’ocultació d’aquests problemes per part dels afectats.

Davant d’aquesta situació, el ISMA ha decidit actuar en pro del benestar de la nostra advocacia. Entre uns altres, els seus objectius fundacionals radiquen en radiografiar l’estat de salut mental d’advocats i estudiants de drets i identificar els factors de risc psicosocials que han portat a aquesta situació.

Seguidament, des de l’Institut de Salut Mental de l’Advocacia es pretén treballar per a l’adopció de polítiques, en el si dels despatxos d’advocats, que promoguin augmentar el benestar dels advocats i advocades en exercici. Així mateix, també es treballarà en la lluita contra l’estigma i pràctiques discriminatòries que pateixin advocats i advocades, a través de, entre d’altres, campanyes de conscienciació.

Però, més enllà d’analitzar la situació existent i promoure mesures de correcció a la mateixa, el ISMA no oblida que una gran part del treball ha de fer-se ex ante a les facultats de dret, centres de formació jurídica i col·legis d’advocats; en aquest sentit, es proposarà la inclusió de continguts de salut mental de l’advocacia en programes universitaris i de formació impartits pels anteriors.

Primera presa de contacte de suports del ISMA

Atserias ens explica a El Jurista que en el mateix dia del naixement s’ha remès una carta oberta sol·licitant el suport del Consell General de l’Advocacia Espanyola, el Consell de l’Advocacia Catalana i l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Així mateix, avui Atserias es reunirà amb el degà de l’Il·lustre Col·legi de la Psicologia de Catalunya per exposar-li el projecte i intentar establir llaços de col·laboració.

En aquest sentit, Atserias exposa a El Jurista que es mostra “molt a l’expectativa”sobre les primeres reaccions de l’advocacia sobre aquest tema. Per Atserias “aquest tipus d’iniciatives, consistents a treballar pel benestar de l’advocacia, ja s’han dut a terme a Canadà, Estats Units i Regne Unit”. Així mateix, exposa que “de moment, està tenint una bona recepció. Prova d’això, va ser la reunió que vaig tenir la setmana passada amb Jordi Pintó Sala, president de l’Institut Superior de Dret i Economia (ISDE). En aquesta trobada, el president d’aquesta institució em va animar a que seguís endavant. Així mateix, Maria Eugènia Gay, degana del ICAB, també ha mostrat interès en aquesta iniciativa”.

“Tenint en compte que és un projecte pioner a Espanya, l’objectiu principal a curt termini és el de donar-nos a conèixer a través de la nostra pàgina web, xarxes socials i seminaris/conferencies. En aquest sentit, ja hem iniciat converses amb col·legis professionals (advocats i psicòlegs) i organitzacions de salut mental (fundacions i associacions) per obtenir el màxim suport possible (finançament, espais on impartir xerrades, etc.)”, conclou Atserias.

2 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *