L’Institut de Salut Mental de l’Advocacia vol aconseguir que la professió obri la porta al seu benestar

Per A. Salvador.

17 de setembre de 2018.

Fa gairebé un any, des d’El Jurista donàvem la noticia que l’Institut de Salut Mental de l’Advocacia (“ISMA”) naixia com un projecte valent i pioner en el sector jurídic amb el principal objectiu de “treballar pel benestar de l’advocacia”.

Un any després d’aquesta noticia, hem volgut parlar amb Manel Atserias, President i Fundador del ISMA, sobre les novetats i reptes que encaren en aquest nou any judicial. Atserias ens explica a El Jurista que l’ISMA està treballant, actualment, en molts nous projectes i serveis, entre d’ells, la presentació d’esmenes a la reforma de la Normativa de l’Advocacia Catalana, per incloure qüestions sobre el benestar de la professió, noves aliances internacionals, un congrés sobre el benestar de l’advocacia o aparicions publiques.

Un objectiu de futur? “Volem constituir-nos en una fundació – actualment estem inscrits al registre d’associacions-, així com oferir serveis assistencials als professionals de l’advocacia”, exposa el president de la institució.

Actualment, compten amb aliances a Anglaterra i els Estats Units d’Amèrica i en breus tancaran acords de col·laboració a Austràlia i Nova Zelanda. No obstant això, un dels suports explícits que més desitja Atserias és de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Membres del Consell de Govern del Institut de Salut Mental de l’Advocacia.

Proposta de reforma de la Normativa de l’Advocacia Catalana

Actualment, i fins el proper dia 23 de setembre, el Consell de l’Advocacia Catalana (“CICAC”) ha sotmès la reforma de la Normativa de l’Advocacia Catalana (“NAC”) a període d’informació pública per a l’aportació i presentació d’esmenes. En aquest sentit, en paraules d’Atserias, “creiem que és una bona oportunitat per incloure qüestions relatives al benestar de l’advocacia, així com així, obligacions sobre paritat”.

“Volem posar especial èmfasis, dedicant un epígraf o un capítol en la NAC, al benestar de l’advocacia. Creiem que seria molt beneficiós per a la nostra professió que es reforcés des del propi CICAC aquest assumpte, mitjançant la creació d’un comitè de benestar, tal com ha efectuat l’advocacia anglosaxona, per tal de poder incidir en aquestes qüestions”, exposa Atserias a El Jurista. “El CICAC podria fer una molt bona feina en aquest aspecte, esdevenint pioners en aquest àmbit a nivell espanyol; un tema que hauria de ser prioritat en l’advocacia”.

Nova campanya de conscienciació

L’ISMA ha estat treballant aquests darrers mesos per encetar durant la segona quinzena de setembre una nova campanya de conscienciació entre els professionals de l’advocacia. La campanya “Sense igualtat, no hi ha benestar”, pretén abordar els problemes de benestar que genera  la inexistència d’una efectiva igualtat de condicions laborals entre homes i dones. Atserias exposa a El Jurista que “la igualtat de gènere i el benestar tenen molt en comú. Quan una dona ha de donar un salt professional en el món de l’advocacia, té més dificultat que un home perquè, indirectament, les fan escollir entre seguir progressant professionalment, o bé, ser mares”.

Front aquesta problemàtica, el ISMA ha cregut necessari incidir-hi, establint sinèrgies amb plataformes com l’Associació 50a50 o Women 360⁰. En aquest sentit, entre d’altres, s’efectuaran entrevistes a dones juristes –o no juristes- que siguin un exemple per a la societat, per reivindicar aquesta igualtat de gènere tant necessària.

Primer Congrés sobre el Benestar de l’Advocacia

L’Institut de Salut Mental de l’Advocacia ha començat ja a dissenyar, conjuntament amb Paula Fernández-Ochoa (+More Than Law), el que serà el primer Congrés sobre el Benestar de l’Advocacia, que tindrà lloc a finals d’aquest any judicial. El ISMA, en explica el seu president, està treballant en un format molt obert i participatiu, mitjançant taules rodones i ponències on es pugui comptar amb representació dels grans despatxos, així com de petits i mitjans despatxos, fins i tot d’advocats autònoms.

L’objectiu d’aquest congrés és que els despatxos exposin quines estan sent les accions que es duen a terme en aquest àmbit, així com posar sobre la taula la qüestió del benestar a la professió.

“Quan ens reunim amb despatxos d’advocats, ens adonem compte que quan un despatx ofereix programes i/o accions de benestar als seus professionals, aquests estan en condicions de poder oferir millors serveis”, exposa Atserias. “En aquest sentit, per mitjà de la conscienciació volem canviar la situació laboral dels advocats, incentivant que els propis despatxos treballin per demostrar que implanten, efectivament, programes de benestar per als seus treballadors”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *