Les sentències en català es mantenen per sota del 9 % per cinquè any consecutiu

Redacció.

18 de juny de 2020.

Els jutges han escrit un total de 20.750 sentències en català durant l’any 2019. Es tracta d’un 8,5 % del total de sentències, un 0,8 % més que el 2018. És el cinquè any consecutiu que les sentències escrites en català no superen el llindar del 9 %.

Són xifres que demostren que el català té un ús residual als jutjats. El Departament de Justícia considera que els jutges que treballen a Catalunya haurien de tenir l’obligació de conèixer el català, pel fet que exerceixen un servei públic. En aquest sentit, reclama a l’Estat que la llengua catalana sigui un requisit obligatori per poder exercir a Catalunya. El Ministerio de Justícia va incorporar el coneixement de les llengües estrangeres com a mèrit puntuable en les noves proves per a la selecció de funcionaris, però en canvi el català no és ni un requisit ni un mèrit. Els aspirants, per tant, sumen punts per tenir coneixements d’idiomes com l’alemany o el danès, però no per saber el català, encara que vulguin treballar a Catalunya.

Xifres per demarcacions de l’any 2019

La demarcació de Girona continua tenint el major percentatge de sentències escrites en català amb un 15,5 %, seguida de Lleida, amb un 11,6 %. En darrer terme se situa Terres de l’Ebre, amb 3,7%, tot i que és la demarcació que més ha crescut, amb un repunt d’1,8 respecte el 2018.

D’altra banda, un total de 653.000 documents de tràmit -actes, citacions, diligències o notificacions- van ser redactats en català durant l’any 2019 en els jutjats dels àmbits civil, contenciós administratiu, social i mercantil. Aquests jutjats són els que, des de precisament el 2019, tenen desplegat el sistema de tramitació processal e-justícia.cat, que inclou totes les plantilles actualitzades dels documents en català. Aquest volum de documents escrits en català representen l’11,5 % del total que van emetre aquests jutjats.

A banda de la plataforma e-justicia.cat, el Departament de Justícia també presta diferents serveis per afavorir l’ús i el coneixement del català, com ara la traducció o correcció de documents, l’assessorament lingüístic i el manteniment de la legislació estatal en català. En el Portal Jurídic actualment hi ha 199 lleis estatals que es poden consultar en català. També es faciliten altres tipus d’eines, com ara cercadors terminològics en línia i formularis.

En el mateix sentit, Justícia va posar en marxa el 2019 el Programa d’ús del català (PUC) que puntuava com a mèrit per formar part de la borsa d’interins, però actualment està anul·lat per la sentència del TSJC del 25 de març de 2019. Entre gener i març de 2019 hi van participar uns 300 treballadors de l’Administració de justícia.

També afavoreix l’ús del català el mòdul pràctic en els cursos de nivell C i de llenguatge jurídic per als funcionaris dels jutjats. L’any 2019 hi van participar 237 alumnes, dels quals, 132, el van superar.

Recomanacions del Consell d’Europa

El Consell d’Europa ha advertit reiteradament, en els seus últims cinc informes, que el Govern espanyol incompleix la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, la qual compromet els estats signants –entre els quals hi ha Espanya– a garantir l’ús d’aquestes llengües en la justícia, l’Administració pública o els mitjans de comunicació. En relació amb això, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa ha instat l’Estat a fer canvis legals per augmentar el percentatge de personal judicial competent en aquestes llengües.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *