El Govern posarà en marxa un programa per promoure i garantir el català en el torn d’ofici

Redacció.

30 de desembre de 2020.

El Govern ha aprovat la subscripció d’un conveni entre el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia de Catalunya (CICAC) per crear un programa que fomenti l’ús del català a la justícia gratuïta. Els advocats que s’hi inscriguin vetllaran perquè els ciutadans tinguin garantit el dret a ser atesos en català durant tot el procés judicial. Els lletrats, en aquest sentit, presentaran els escrits en llengua catalana quan el client ho vulgui i sol·licitaran al jutjat que la documentació es notifiqui en català. Els advocats percebran 14 euros afegits per cada actuació en català, com ara una demanda, una contestació o un recurs. 

El CICAC, per la seva banda, difondrà el programa entre l’advocacia del torn dofici, facilitarà que els professionals s’hi inscriguin, farà el seguiment de les actuacions i n’informarà al Departament. El conveni serà signat properament per la consellera de Justícia, Ester Capella, i la presidenta del CICAC, Maria Eugènia Gay.

Ús residual del català a la justícia

Els jutges només van escriure en català el 8,5 % del total de sentències del 2019. És el cinquè any consecutiu que les sentències escrites en català no superen el llindar del 9 %. Aquestes dades constaten que el català està en una situació d’emergència als jutjats de Catalunya, amb un ús residual que no es correspon amb l’ús social.

Són xifres que demostren que el català té un ús residual als jutjats. El Departament de Justícia considera que els jutges que treballen a Catalunya haurien de tenir l’obligació de conèixer el català, pel fet que exerceixen un servei públic. En aquest sentit, reclama a l’Estat que la llengua catalana sigui un requisit obligatori per poder exercir a Catalunya.

Recomanacions del Consell d’Europa

El Consell d’Europa ha advertit reiteradament, en els últims cinc informes, que el govern espanyol incompleix la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, que compromet els estats signants —entre els quals hi ha Espanya— a garantir l’ús d’aquestes llengües en la justícia, l’Administració pública o els mitjans de comunicació. En relació amb això, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa ha instat l’Estat a fer canvis legals per augmentar el percentatge de personal judicial competent en aquestes llengües.

Mª Eugènia Gay crida a capgirar la tendència a la baixa de l’ús del català a la justícia

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, ha defensat recentment la necessitat de continuar incidint en la protecció i l’impuls de la llengua catalana, tot apel·lant a la necessitat “d’un exercici de responsabilitat col·lectiva per tal de millorar les ràtios de l’ús del català a la Justícia”, davant xifres com la de l’any 2019, en què només un 8,5% de les sentències dictades en Catalunya van ser emeses en català, respecte al 12,2% de fa cinc anys. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *