Eleccions sense retorn a Veneçuela

Per Carlos Garfella,
Palma

 

El pròxim diumenge dia  7 d’octubre es celebraran  probablement, les eleccions més importants de la historia de Veneçuela. Per primer cop, tal i com es reflexa a les enquestes i al carrer, es pot produir un canvi al govern des de que l’actual president Hugo Chávez, va aconseguir el poder l’any 1999. Així, Henrique Capriles expresidiari i candidat del partit “Mesa de la Unidad Democrática” és el primer candidat des de l’any 1999 que veritablement te opcions de vèncer a Hugo Chávez.

A la inflació del 27,9 % i al gran problema de la inseguretat ciutadana que es viu al país, sobretot a la capital: Caracas, se li afegeix la capacitat de Capriles a unificar, per primer cop en l’historia recent de Veneçuela, a tota la oposició en un sol candidat. A tot això li afegim la capacitat del candidat de l’oposició de captar fidels de l’esquerra més progressista, sector que fins a dia d´avui tan sols Chávez aglutinava. Amb un discurs de caràcter molt democràtic basat en la superació del sistema actual, que segons Capriles ha degenerat en un sistema de caràcter dictatorial i feixista per l’excessiva permanència de Chavez al poder -14 anys- i la militarització de les institucions; Capriles aposta per la superació de “ l’estat ideològic “ i per la unificació de tots el veneçolans sota un govern representatiu per a tots. No obstant, Capriles també ha reconegut l´esforç del actual govern en anteposar lo social amb els programes d’inversió i ajudes als més necessitats.

Mentre, l’estratègia de campanya d´Hugo Chávez no ha variat massa en relació a l’estratègia aplicada en campanyes anteriors: Enaltiment de la pàtria i la independència econòmica de Veneçuela en relació als Estats Units – enemic per antonomàsia del President , així com la promesa de la continuïtat de la revolució bolivariana i marxista que ha suposat l’expansió del sector públic sobre el privat. Mesures socialistes molt populars entre les classes més baixes pel seu enorme caràcter social que amb el pas del temps ha significat la reducció de la pobresa al país, però que no ha cobert, ni molts menys, les aspiracions promeses per Chávez durant la campanya anterior. Evidentment a Hugo Chávez, electoralment parlant, també li passarà factura diferents mesures que ha aplicat al país durant el seu mandat. Mesures com la depuració de tots els funcionaris públics que obertament s’han mostrat opositors al règim Chavista, i que ell ha definit com a “ contrarevolucionaris”.

Desgraciadament, si alguna cosa és protagonista durant la campanya electoral, sens dubte és l’escalada de violència que es podria produir després de les eleccions. I és que la campanya en gran mesura també s´ha centrat en l’encreuament d’acusacions colpistes entre oposició-govern. Un exemple és el General Henry -membre del govern- el qual ha arribat a declarar que Henrique Capriles té un pla violent de grups minúsculs contra les eleccions del diumenge i la legalitat constituent. Inclús ha declarat que les Forces Armades no acceptaran a un altre cap d’estat que no sigui Chávez, una clara declaració d’intencions que dóna a entendre la voluntat de l’exèrcit d’iniciar un cop d´estat en cas de derrota chavista el diumenge. Per altra banda, Hugo Chávez va declarar que en cas de que Henrique Capriles venci a les properes eleccions, Veneçuela “està condemnada a una guerra civil”. La tensió va anar en augment quan el passat diumenge varen ser assassinats dos opositors fidels a Capriles mentre assistien a un acte de campanya del mateix. La resposta per part de l’oposició va ser una gran manifestació a  l’avinguda Bolívar amb centenars de milers de persones, un fet històric doncs l’avinguda Bolívar sempre ha sigut territori de l’actual president, avinguda emblemàtica del chavisme on els darrers anys el president ha realitzat els seus grans discursos i ha mostrat a tot el mon el seu gran suport popular. Suport popular que Capriles va ser capaç d’igualar i que sens dubte va significar una clara demostració de força  d’una gran part de la societat veneçolana que fins a dia d’avui no tenia tanta veu ni tanta força.

Des d’El Jurista seguirem informant sobre l’actualitat  Veneçolana.

Els 2 principals candidats a la presidència Veneçolana, Capriles i Chávez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *