Baby boxes: l’exemple rus

Per Pol Rubio

Traduït per Marta Bru de Sala i Martí

Rússia és un país amb iniciatives, que poden agradar més o menys a les masses crítiques de la resta del món, però en qualsevol cas pioner.

© Mihail Mokrushin

Des de 2012, pels voltants dels hospitals i esglésies de nombroses regions com Krasnodar o Kamtxatka, es poden trobar incubadores que permeten als pares que han pres la decisió d’abandonar els seus fills recent nascuts fer-ho de manera anònima i segura per a la salut del nadó. No se sap a ciència certa qui les col·loca, però de ben segur que no ho fa l’estat, que ja s’ha hagut d’enfrontar diverses vegades amb el dilema de si treure-les o no. Encara no existeix una regulació ferma respecte a les denominades baby boxes, però sembla que aquesta situació està arribant a la seva fi.

Al setembre de 2015 Vitaly Zolochevsky, membre del Partit Liberal Democràtic de Rússia, va fer una proposta de llei per penar aquesta pràctica amb fins a quatre anys de presó i multes de 200.000 rubles pels infractors que siguin persona física i entre 1 i 5 milions per als que siguin persones jurídiques còmplices.

En primera instància el Govern de Rússia, que no el Parlament, va recolzar el projecte perquè va considerar necessària la prohibició degut a les obligacions contretes en la Convenció sobre els Drets dels Infants de les Nacions Unides de 1989, en concret els articles 6, 7, 8, 9 i 19. Tanmateix, va condicionar-ho a com avancessin els esdeveniments.

El desembre de l’any passat, Vadim Tulpanov, membre del Consell de la Federació, la cambra alta de l’Assemblea Federal de Rússia, va plantejat un esborrany de llei sobre les baby boxes a Duma Estatal, que és la cambra baixa.

A l’abril de 2017 va ser aprovada i traslladada a la cambra alta, on a dia d’avui està pendent de ser sotmesa a votació.

Mentrestant, algunes personalitats s’han posicionat. La ombudsman dels Drets Humans a Rússia, Tatyana Moskalkova, s’ha pronunciat a favor al·legant que qualsevol mesura que pugui salvar vides té dret a existir.

El projecte de llei per a la regularització de les baby boxes estableix uns requisits de seguretat de les incubadores, un protocol de funcionament, i de fet es basa en una delegació de la competència als diferents territoris del país, de manera que cadascun pugui escollir si les adopten o no i, en cas que ho facin, en quines condicions (origen del finançament, quantes, on, etc).

Més enllà de l’opinió moral que es pugui generar en cada lector, sembla complicat imaginar a dia d’avui un debat similar a Espanya, però ha d’arribar. La pregunta és quan.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *