Imputat per dos delictes el jove que va donar una patada a una dona a Barcelona

Per Anna Jiménez.
Barcelona.
 
Imatge extreta del video on es veu el moment en que propina la patada
Imatge extreta del video on es veu el moment en que propina la patada

La nit del 23 de febrer un jove de 24 anys va donar una patada per l’esquena a una dona gravant els fets i publicant-los a les xarxes socials. Era una broma que a dia d’avui s’ha traduit amb una imputació de delicte de lesions i contra la integritat moral.  

El 23 de febrer les xarxes socials estaven plenament involucrades en la identicació d’un graciós sense gràcia que la nit anterior havia propinat una patada per l’esquena a una dona a títol de divertiment. I per arrodonir la broma van decidir deixar per a la posteritat un fet tan heroic com aquest així que van gravar l’escena i la van penjar a una xarxa social.

La víctima, una dona de 48 anys va presentar denuncia a Barcelona i el titular del Jutjat d’Instrucció 6è de dita ciutat ha obert diligències per un delicte de lesions i un altre contra la integritat moral.

Se l’imputa un delicte de lesions perquè la dona va patir un esguinç i just la lesió concreta serà el que ens indiqui si estem davant d’un delicte de lesions doloses o d’una falta de lesions doloses, amb la important conseqüència penalògica que se’n deriva, perquè el delicte es castiga amb pena de presó de 6 mesos a tres anys i la falta amb pena de localització permanent de 6 a 12 dies o multa. Els primers apareixen quan la lesió necessita per a la curació un tractament mèdic o quirúgic mentre que les segones es donen quan les lesions es curen de forma espontania o com a molt necessiten una primera assistència facultativa. La clau és doncs analitzar si l’esguinç ve seguit d’un tractament mèdic o quirúrgic per a ser delicte o falta en cas contrari. Al respecte cal citar les paraules de la fiscalia que a la Circular 2/1990 va constatar que “se entiende por asistencia la atención prestada directamente por un facultativo con fines de diagnóstico o curativos, al paso que el tratamiento es la sujeción del lesionado a un método o sistema de actos o comportamientos destinados a obtener la curación y que deben desenvolverse en un período temporal más o menos limitado”.

També se l’imputa un delicte contra la integritat moral perquè es considera que l’acte constitueix un acte degradant envers la dona, sent aquest un desvalor que no quedaria subsumit dins del delicte de lesions on el bé jurídic protegit és la integritat física. La figura, però, es degradaria a falta i no delicte pel cas en que l’acte d’humiliació no pugui arribar a ser catalogat com a degradant, sent aquest un concepte tan subjectiu que ha donat peu a una basta casuística per part dels tribunals, on fets similars es valoren com a delicte en uns casos i com a faltes en d’altres.

No ha trascendit als mitjans si s’han incoat diligències penals per l’amic que grava els fets però caldria plantejar-se quina és la seva implicació en els fets i si se li poden atribuir per qualsevol tipus d’autoria o participació, activa u omissiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *