La Veu dels Municipis

Gisela Roig Irles, Cap de la Secció Catalunya a El Jurista.Per Gisela Roig.
 

El dia a dia polític de Catalunya s’ha accelerat des de la Marxa per la Independència del passat dia 11 de setembre. Actualment, tots els diaris obren portada amb les fitxes que s’estan movent respecte del nou model de finançament de Catalunya, i a llarg termini, sobre el futur d’aquesta dins l’estat espanyol.

Des d’El Jurista, s’està explicant la viabilitat o no dins del dret tan espanyol com internacional d’aquests moviments polítics.

Però avui m’agradaria fer una reflexió sobre la importància que estan agafant els municipis del territori català en tot aquest procés.

Fa uns mesos, algunes poblacions catalanes declaraven la figura del rei com a non grata. Aquestes declaracions unilaterals respecte elements essencials de l’Estat (que ocupen un lloc tan important, com l’article primer de la Constitució Espanyola) han evolucionat recentment cap a la declaració moral de la independència d’Espanya.

Cal tenir en compte que tan Sant Pere de Torelló (Osona), Vic com Tortosa, es van declarar “moralment territori català lliure i sobirà”. És a dir, no es van declarar unilateralment independentistes a tots els efectes, sinó que van aprovar una moció per fer visible la seva posició respecte les relacions Catalunya-Espanya. Aleshores, quin és el sentit d’aquestes declaracions? Doncs bé, és un medi jurídic i polític destinat a mostrar a la Generalitat el recolzament de la població d’aquestes localitats al dret a decidir sobre la independència de Catalunya dins d’Europa.

L’aprovació d’aquestes mocions son un nou medi que han trobat els municipis per fer sentir la veu dels seus ciutadans, però això no ve de nou. No cal oblidar que el 14 de desembre de 2011 es va fundar l’Associació de Muncipis per la Independència (AMI), que inclou actualment 537 municipis dels 947 (segons dades de l’Idescat) que formen Catalunya. L’AMI s’ha encarregat bàsicament, de difondre les idees i els fonaments de l’independentisme a tots els interessats (hi estiguin a favor o no) i està creant eines jurídiques, com aquestes mocions recents, per tal de donar força al moviment a favor de la secessió de Catalunya.

L’objectiu de l’AMI, és fer un referèndum per decidir sobre la independència de Catalunya tan bon punt el nombre de municipis adherits superi el 60%, ja que aleshores hi hauria una amplia majoria social a favor d’exercir aquest dret.

L’objectiu que persegueixen aquests municipis doncs, és clar, una Catalunya lliure dins de l’Estat europeu, i cal fer una reflexió en aquest sentit. I és que Europa sempre ha apostat per donar veu a aquelles figures polítiques més properes a la població, que son els ajuntaments; ja que hi ha una filosofia consistent en creure que son els ens locals, els més indicats per representar la veu de la ciutadania donada la seva proximitat amb aquesta. Així doncs, Catalunya està demostrant el seu esperit mes europeu, sense ni tenir-ho en ment, quan està deixant en mans dels ajuntaments, la força per aconseguir un referèndum i poder exercir el dret a decidir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *