La TDT a les Illes Balears: Del que ens fan creure al que és realment

Per Esteve Fiol,
Palma. 
 

“La Televisión Digital para Todos (TDT) es la evolución de la televisión actual, que pasa de ser analógica a digital, lo que permitirá a los televidentes, entre otras cosas, disfrutar de un mayor número de contenidos con mejor calidad de imagen y sonido, alta definición y nuevos servicios avanzados”. Així és com es projectava el que havia de ser la TDT. Però, com sempre, ens prenen el pèl.

El passat 1 d’abril, amb la resintonització de tots els canals de televisió, a les Illes Balears ens quedàrem sense poder veure dos canals de la TVC: el 3/24 i el Canal 33. La justificació utilitzada per l’executiu illenc ha estat una evasió del tema, arraconant la qüestió i sense contestar a les solucions aportades per a resoldre conflicte. Curiosament es tracta del mateix govern que després assegura que no persegueix la llengua catalana, però que des dels inicis de la seva legislatura ha duit a terme una croada en tots els àmbits d’ús: funcionariat, simbologia, educació i així un llarg etcètera.

Senzillament, si s’escriu utilitzant els tecnicismes adequats i s’hi afegeixen algunes paraules que semblin tenir significat és més fàcil convèncer a la gent del missatge que es vol vendre. Però des de sempre la perversió del llenguatge provoca –com deia Galeano, molt present aquests dies– que les paraules perdin el seu significat; vivim en un món “patas arriba”.

La Constitució espanyola, emblema de la protecció i indissoluble unitat de l’estat espanyol i estendard recorrent dels unionistes, recorda a l’article 3.3. que les diferents modalitats lingüístiques gaudiran de respecte i protecció. Però ni la nostra llengua catalana, ni la gallega ni l’euskera gaudeixen d’un estatus equiparable, sinó exclusivament de la oficialitat a les comunitats autònomes respectives.

Amb la supressió de l’emissió dels canals 33 i 3/24, no només estan atacant la llengua catalana eliminant-la dels seus espais d’ús, sinó que a més se’ns vulnera el dret fonamental de rebre informació lliurement a través de mitjans audiovisuals, també recollit a l’article 20.1 d) de la Constitució. Quines opcions tenim els ciutadans de les Balears per a rebre informació veraç dels mitjans de comunicació audiovisuals? Cap ni una.

Sense anar més enllà, la Constitució es reafirma al mateix article 20 apartat 3 diguent que serà a través de la llei que es regularà l’organització i el control parlamentari dels mitjans de comunicació social dependents de l’Estat o de qualsevol ens públic, i garantirà l’accés a aquests mitjans per part dels grups socials i polítics significatius, respectant el pluralisme de la societat i de les diferents llengües a Espanya. Els múltiplex de les Balears –repartits un a Eivissa, un a Menorca i un a Mallorca– permetrien, amb una correcta organització, emetre els canals eliminats. La titularitat dels múltiplex és pública i, malgrat que estan gestionats per Abertis Telecom amb una concessió de gestió i administració, no deixen de ser mitjans públics que haurien de permetre el pluralisme de la societat i respectar les diferents llengües.

Amb l’excusa de la globalització, els nostres dirigents ens priven de drets i ens organitzen un pla de consum enfocat cap al model de societat que ells volen: una societat dels platós de Telecinco, Diario de Patricia i celebracions de les victòries futbolístiques. Ens ensenyen únicament l’informació que volen que vegem seleccionant-la i manipulant-la segons el seu propi interès.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *