Volen esborrar les petjades d’Alberto Ruiz-Gallardón

Per Diego Fierro Rodríguez.

Alberto Ruiz-Gallardón va dimitir com a titular de la cartera del Ministeri de Justícia el dia 22 de setembre de 2014, principalment, pel fracàs de la reforma de la Llei de l’Avortament. Immediatament, va ser substituït per Rafael Catalá Polo, que, només prendre possessió del seu nou càrrec, va voler deixar clar que el seu desig principal era començar un diàleg amb els col·lectius relacionats amb l’Administració de Justícia per adoptar les reformes necessàries amb el consens dels professionals del Dret.

Es van produir, amb Alberto Ruiz-Gallardón com a ministre, tasques legislatives qüestionables i qüestionades des del Ministeri de Justícia, com la relativa a la creació de les taxes judicials mitjançant la Llei 10/2012. A més, existia poca connexió entre el representant de l’ens i una gran part de la ciutadania

Rafael Catalá, a més de confirmar la paralització dels tràmits per implantar la reforma de la Llei de l’Avortament que volia aconseguir Alberto Ruiz-Gallardón, va aconseguir una important modificació de la Llei de Taxes Judicials mitjançant el Reial decret llei 1/2015, de 27 de febrer, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de càrrega financera i altres mesures d’ordre social, establint l’exempció del pagament del tribut jurisdiccional per a les persones físiques, per la qual ara no han de realitzar el seu pagament i, finalment, ha frenat la reforma del Registre Civil, per la qual la seva gestió anava a ser assumida pels registradors.

No hi ha cap dubte que es pretenen esborrar les petjades que va deixar al Ministeri de Justícia el que ara és membre del Consell Consultiu de la Comunitat Autònoma de Madrid. Sembla que, finalment, les seves actuacions han agradat tan poc al Govern com a l’oposició parlamentària, així que s’ha començat un gran rentat de les taques del que va ser un polèmic membre de l’òrgan executiu estatal, que podria haver-ho actuat d’una manera molt més adequat per als interessos generals.

Sembla que una de les mesures per a esborrar la imatge d’Alberto Ruiz-Gallardón com a ministre de la ment dels ciutadans és incrementar la presència de Rafael Catalá Polo, que va ser qui el va substituir, perquè pugui pensar-se que el Govern de Mariano Rajoy ha tingut un únic membre al Ministeri de Justícia i que aquest és el seu actual titular.

El problema és que el record de les reformes d’Alberto Ruiz-Gallardón pot amagar-se, però no destruir-se. Les llums i les ombres del dirigent polític ja han passat a ser part de la història política espanyola i constitueixen un curiós i perillós precedent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *