Nacionalisme i feixisme en temps de crisis

Carlos Garfella PalmerPer Carlos Garfella Palmer.

El passat diumenge milers de ultranacionalistes russos van marxar pels carrers de Moscou durant l’anomenat “Dia de la Unitat del poble”.  Durant la marxa es varen poder escoltar consignes com: “Rússia per als russos”, “Moscou és una ciutat russa” o “A baix les mesquites”.

Lo més preocupant de la situació no és l´existència de grups ultranacionalistes xenòfobes en sí – sempre han existit- si no més bé la seva participació en política o l´actual suport popular que estan arribant a aglutinar. Exemples com Aurora Dorada a Grècia, el Partit de la llibertat holandes o inclús el Partit Plataforma per Catalunya de Josep Anglada en són un exemple de l´enfortiment d´aquest tipus d´ideologia a Europa durant els darrers anys. Si alguna cosa ens ha ensenyat la història del vell continent és el perill que suposaria l´arribada al poder d´aquest tipus d´ideologia; i a pesar de que a dia d´avui pareix impensable que puguem tornar a repetir els errors del passat, la realitat és, que l´actual crisis econòmica, l’atur i l´augment de la pobresa, ens està portant a un context socioeconòmic molt paregut al que es va viure a l´Europa d´Adolf Hitler o de Benito Mussolini. A dia d´avui, a Grècia, el percentatge de pobresa i de desnutrició està creixent d´una manera desorbitada.

En les darreres eleccions Aurora Dorada va obtindré un total de 18 escons – 400.000 vots- col·locant-se com a cinquena força més votada del país hel·lè.  A pesar de que pareix impossible un possible triomf electoral del partit en les pròximes eleccions , el partit neonazi està creixent  en quant a suport popular. Els darrers sondejos el varen situar com a tercera força més votada –IU a Espanya-. L’èxit del partit esdevé en la labor social que els seus “militants” estan duent a terme a centenars de barris com l’apertura de menjadors socials o guàrdies de vigilància a barris amb alts nivell de delinqüència. No obstant, la gran perla electoral dels neonazis sens dubte és la seva “política immigratòria”: Persecucions, destrucció de locals i pallisses a immigrants és la política activa més eficaç per pal·liar lo que ells anomenen “invasió”. Avui en dia ser un immigrant a Atenes no és fàcil, però per altra banda ser feixista  ha deixat de ser motiu de vergonya. Cada dia en són més els seguidors d´Aurora Dorada que és declaren obertament com a votants.

Sens dubte la situació és preocupant, la violència al carrer augmenta a mesura que el govern  de coalició grec aprova els nous pressupostos que suposen noves retallades i punyalades a la classe treballadora. Mentre, els cap rapats d´aurora dorada comencen a parèixer-se cada vegada més als feixistes italians de Mussolini que ompliren els carrers i duguérem a terme actes violents per respondre a la revolució bolxevic de l´any 1917. Els neonazis grecs però, omplen ara els carrers per respondre a la “invasió immigrant” i al neoliberalisme.

Històricament la fam i el feixisme han sigut sempre dos perversos companys de llit. Una població empobrida i afamegada és més vulnerable a radicalitzar-se perquè tendeix a adherir-se a allò capaç de donar-li el que necessita, que en el cas de Grècia , és un plat damunt la taula. És per aquest motiu que no dubto en afirmar que els vertaders culpables de l´augment del feixisme a Europa, i a Grècia en particular, són els mateixos que des de fa anys estan aplicant retallades socials que duen a milions d´europeus al límit; límit que en du a centenars al suïcidi i a d´altres milers a plantejar-se seriosament  la viabilitat del sistema democràtic actual. La salut democràtica d´Europa passa per que l´Estat sigui capaç de respondre a les necessitats bàsiques dels ciutadans. Per evitar l´augment del feixisme al carrer hauríem primer de fer desaparèixer al feixisme econòmic que des de la Troika se’ns està aplicant.

Carlos Garfella Palmer.

Estudiant de Dret i Ciències Polítiques amb gran vocació periodística, malalt de l’actualitat política internacional. Viatjar per distints continents –Àfrica en especial- és la meva passió. Esportista, amant de la muntanya i de la literatura sud-americana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *