El Govern estudia multar als pares de menors amb varis comes etílics

Per Imma Domènech
Sabadell
 
 
Aquesta mesura que s’ha vist envoltada en polèmica ha estat proposada pel Govern, el qual està estudiant sancionar amb multes als pares del menors que amb certa assiduïtat es dirigeixen als diferents centres hospitalaris de la seva zona per causes relacionades amb intoxicació i comes etílics. Aquesta iniciativa es basa en que des de l’executiu es creu que els pares estan deixant d’exercir la seva tutela efectiva com a tutors i progenitors dels seus fills. 

El delegat del Govern central pel Pla Nacional sobre Drogues, Francisco Babín, ha plantejat aquesta proposta a la roda de premsa en la que s’ha aprofitat per presentar una campanya, Los que no,  alertant sobre les greus conseqüències de començar a beure molt aviat, la qual ha estat posada en marxa per l’Associació Dual en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Segons Babín, “l’iniciativa legislativa es troba en fase d’estudi, però és necessària perquè no es disposa d’una normativa comú per tot l’estat”; arribant a afirmar que es podria qualificar de “maltractament” el fet que els pares permetessin les intoxicacions etíliques reincidents dels seus fills en els seus domicilis. Reafirmant que és difícil demanar un projecte de salut als adolescent, i que per això, la campanya es presenta com una tasca d’acompanyament i perseverança encarada als més joves, perquè d’aquí uns anys prenguin millors decisions sobre els seus actes i responsabilitats.

Els principals arguments de Babín es basen en que l’edat mitjana en què es comença a consumir alcohol és als 13,7 anys; a més, reafirma que cada cap de setmana a tots els hospitals del territori s’ha d’atendre permanentment diverses intoxicacions etíliques, que poden arribar a afectar fins i tot a menors d’onze i dotze anys. El problema radica quan aquest comportament es produeix de manera habitual, ja que és en aquest punt quan segons ell estem davant “d’un desistiment de la tutela efectiva per part dels pares o tutors”.

A més a més, la Delegació del Pla està estudiant introduir a la norma estatal alguns aspectes per tal que els menors no els sigui possible accedir a la publicitat sobre l’alcohol tant a les xarxes socials com a internet. Ja que la legislació actual és bastant escassa segons Babín, fins al punt de convertir-se “en un espai d’impunitat” des dels que es pot fer apologia del consum de l’alcohol. Alhora es presenten altres mesures relacionades amb l’etiquetatge de les begudes alcohòliques, la seva disposició i disponibilitat en els centres comercials.

Mentrestant, el conseller de salut de la Generalitat, Boi Ruiz, no es va mostrar partidari de sancionar als progenitors dels menors que consumeixen alcohol en excés; el conseller va apostar per treballar per poder aconseguir canviar els valors positius que erròniament s’associen a l’alcohol. Pel que fa a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha afirmat que la possibilitat de multar als pares dels fills que ingressin varies vegades a Urgències a causa d’un coma etílic, és només una simple proposta de cara a la futura llei per prevenir el consum alcohòlic dels menors.

Els experts dubten de l’efectivitat d’aquesta mesura, ja que realment diuen que hi ha pocs menors que tinguin varies intoxicacions a causa de les begudes alcohòliques. “En mi hospital no hemos visto ni uno”, afirma Santiago Mintegi, metge d’urgències de l’hospital de Cruces de Bilbao i coordinador de l’Observatori Toxicològic de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria. A més exposa que “no creo que nadie, ni siquiera el Gobierno, piense que el problema se va a arreglar con esta medida, pero al menos estamos hablando de ello, y eso es bueno”. La mateixa opinió és compartida per Juan González Armengol, cap de la secció de l’hospital clínic de Madrid i president de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (Semes) a Madrid; afirma que rarament un jove és reincident, fins al punt que ell no en recorda cap, i porta treballant a urgències des del 1999 en l’hospital públic més proper a la zona de la Moncloa, lloc habitual de botellón a la capital espanyola. A més a més, González Armengol va una mica més enllà quan exposa que no es té cap notícia que afirmi que les multes redueixin la incidència de la reincidència en les intoxicacions.

Font: diariovasco.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *