El nou Tribunal Constitucional

Per Àlvaro Comajuan
Barcelona

Francisco Pérez de los Cobos ha estat nomenat el novè president de la història del Tribunal Constitucional espanyol.  La seva elecció suposa el final d’una de les renovacions dels membres d’aquest Tribunal més polèmiques de la seva història. De nou els blocs ideològics han estat imprescindibles per decidir qui ocuparia la presidència, i en aquest cas la nova majoria conservadora ha ajudat al seu nomenament.

No ha estat el magistrat amb més polèmica al seu voltant, però tampoc sembla que hagi agradat la filiació política del seu pare, que va formar part de la candidatura de Fuerza Nueva al Congrés a l’any 1977, i les seves col·laboracions en l’àmbit laboral, que és en el que està especialitzat, amb la Fundació FAES. A més, les seves polèmiques afirmacions contra Catalunya en un llibre (“No hi ha a Catalunya acte polític sense una o diverses manifestacions d’onanisme” o “Els diners són els bàlsam racionalitzador de Catalunya) no sembla que li puguin portar moltes amistats en un TC que tindrà que enfrontar-se a un procés independentista ja en marxa.

El nomenament de Pérez de los Cobos per unanimitat només ha estat possible amb l’acord de nomenar en vicepresidenta a Adela Asúa, que forma part del bloc progressista. La seva trajectòria també ha estat marcada per certes polèmiques, com la seva oposició a la Llei de Partits aprovada pel Congrés al 2002 que va suposar la il·legalització de Batasuna, el seu suport a la coordinadora Gesto por la Paz, ja dissolta però que va realitzar durant molts anys una activitat important pel fi de la violència al País Basc.

Però si els últims dies han tingut un protagonista dins del context d’aquesta renovació, aquest ha estat sens dubte Enrique López. En primer lloc, molts l’han considerat excessivament partidista (ha estat nomenat pel Govern del PP i se’l considera molt afí a aquest partit), i a més s’ha considerat, en virtut d’un informe dels lletrats del Senat, que no compleix els requisits legals i constitucionals exigits per ser membre de l’Alt Tribunal, doncs no ha arribat als 15 anys d’exercici actiu. Durant 3 anys el Partit Popular ha pressionat de totes les maneres possibles per aconseguir el que ja és una realitat, que l’ex magistrat de l’Audiència Nacional (i no del Suprem, primer cop a la història que això passa), l’home que va comparar el matrimoni homosexual amb el matrimoni entre un home i un animal ja és, al fi, membre del nou Tribunal Constitucional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *