Wert rebaixa a 5,5 la nota per optar a una beca

Per Imma Domènech
Sabadell

El conjunt de rectors universitaris han aconseguit que el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, es comprometi a rebaixar una part dels requisits acadèmics que volia introduir en el mon acadèmic. Sobretot envers la nota mínima per poder accedir a una beca universitària, en un inici l’havia fixat en el 6.5; però sembla ser que ara el llindar se situarà al 5.5. L’exigència inicial de la nota fixada pel ministre es basava en la premissa que l’estat està pagant aquests estudiants perquè estudiïn, i per tant, cal que compleixin uns requisits mínims. Aquesta rebaixa serà només, de moment, per les beques que cobreixen la totalitat de la matricula; per les altres, és a dir les relacionades amb temes de residència o nivell de renta, el ministre no s’ha compromès a fixar una rebaixa dels imputs necessaris a nivell acadèmic, al·legant que és necessari realitzar una sèrie d’ajustos pressupostaris. Tot i que, segons declaracions el que busca és aconseguir un pressupost amb una partida molt més àmplia dedicada a les beques.

                  Tot i aquesta disminució de la nota de tall, no era l’objectiu inicial que tenien els rectors abans d’iniciar la reunió. Ja que ells creien que la nota s’havia de situar al voltant del cinc, al considerar aquesta qualificació com a requeriment acadèmic raonable. Però tot i així, han acceptat la decisió acordada; tot i que creuen que s’hauria d’estendre a totes les beques. Ja que segons un informe intern de la Confederació de Rectors de les Universitats d’Espanya (CRUE), l’elevació a la nota de 5.5 fa que s’excloguin a 7.616 estudiants de nou ingrés de la seva possible condició de becari. En el cas que la nota s’hagués situat en el 6.5, l’exclusió hagués arribat fins els 36.206 alumnes.

                  Al llarg d’aquesta setmana les opinions dels diferents partits polítics no s’han fet esperar arrel de la proposta del ministre d’educació. Per exemple, la número dos del PSOE, Elena Valenciano, va acursar al ministre d’Educació d’intentar restablir el “classisme” a l’ensenyament per “recuperar els privilegis de la classe que va tenir en el passat”. Creient que el PP intenta fer la vida més fàcil als estudiants amb recursos i sembrar obstacles als que pertanyen a famílies amb menys diners. Alhora, el president de FAEST, Fidel González, ha alertat que en cas d’aprovar-se el reial decret sobre beques per al proper curs amb les noves exigències acadèmiques –aquest curs es demanava un 5,5 i anteriorment un 5– “Espanya serà el país de la UE amb menys equitat entre els seus estudiants universitaris”. El Sindicat d’Estudiants ha titllat Wert de “provocador” i ha assegurat que les intencions del PP són “acabar amb l’educació pública, tancar amb pany i clau les portes de la universitat als fills dels treballadors, i acabar amb el dret del jovent a l’educació amb la qual poder formar-se i optar a un futur millor”. Davant d’aquest allau de crítiques, J.I.Wert ha afirmat que tant el vicesecretari general d’Organització del PP, Carlos Floriano, com el portaveu del Congrés, Alfonso Alonso, no tenen “opinions diferents, ni divergents” sobre els requisits mínims per poder sol·licitar una beca. A més, ha afegit que algunes de les manifestacions dels dirigents del PP s’han malinterpretat. Pel que fa a les opinions dels responsables educatius de les diferents Comunitats Autònomes del PP, el ministre ha subratllat que les respecta totes absolutament i que fins i tot pot empatitzar amb alguns dels seus arguments.

                  Després de la trobada amb els rectors, Wert procedirà a reunir-se amb el Consell d’Estudiants Universitaris (CEUNE) per debatre propostes sobre el decret de beques, després que el divendres passat, en una primera reunió se’n va analitzar el contingut, segons fonts d’Europa Press. Aquesta normativa ha d’estar aprovada pel Consell de Ministres abans de finalitzar el mes de juliol, sempre que es vulgui que entri en vigor pel curs 2013-2014 perquè la convocatòria de beques s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat al mes d’agost.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *