La rehabilitació dels delinqüents sexual

Per Anna Jiménez
Barcelona

Fa unes setmanes que els mitjans de comunicació tornen a parlar del segon violador de l’Eixample, delinqüent que al seu dia va portar de cap a la policia de la ciutat comtal i va commoure a la ciutadania en general.

Ara el cas és notícia perquè Alejandro Martínez Sigul ha sortit de la presó de Brians on estava complint condemna pels delictes de violació que va cometre. La població ha criticat tal fet perquè consideren insuficient que hagi complert “només” una pena privativa de llibertat de 3 anys i 9 mesos per intentar abusar d’una menor de 12 anys d’edat quan es trobava en llibertat condicional. Tanmateix, la pena imposada, la seva proporcionalitat i el seu compliment efectiu és un altre debat, que aquí no obrirem perquè l’objectiu d’aquest article és parlar dels delinqüents sexuals reincidents i la seva reincorporació a la societat, perquè descartem de pla que l’aïllament sigui una alternativa possible.

En concret, el segon violador de l’Eixample s’ha sotmès dins de la presó situada a Sant Esteve de Sesrovires a un programa psicosocial i a un tractament farmacològic d’inhibició del desig sexual més conegut com a castració química. Però què és això? A les presons de l’Estat Espanyol els presos condemnats per delictes contra la llibertat sexual han de sotmetre’s a un tractament de rehabilitació a càrrec dels psicòlegs, treballadors i educadors socials del centre a fi d’evitar l’alt grau de reincidència que acompanya sempre a aquests delictes. A més, en el cas concret, Alejandro Martínez s’ha sotmès voluntàriament – no es pot aplicar de forma obligatòria- al tractament de castració química que, com ha hem dit amb anterioritat, consisteix en l’administració d’uns fàrmacs que són inhibidors del desig sexual. Amb aquesta medicació el pacient té menys possibilitats de cometre de nou delictes de caire sexual tot i que sempre es critica que quan el pacient deixa de prendre la medicació el seu efecte desapareix.

Tanmateix, els responsables del Centre Penitenciaria han informat de que la rehabilitació no ha estat complerta i precisament per aquest motiu el fiscal de Vigilància Penitenciària ha encarregat als Mossos d’Esquadra que vigilin al segon violador de l’Eixample.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *