Brussel·les obliga a tornar les ajudes públiques a les drassanes

Per Imma Domènech
Sabadell

La Comissió Europea ha exigit al sector naval espanyol que retorni a l’Estat les ajudes que es van rebre entre els exercicis 2007 – 2011, les quals son considerades “il·legals” per Brussel·les; però que alhora són imprescindibles per la supervivència i la conservació de vuitanta – set mil llocs de feina. Si el retorn es fes efectiu, es calcula que prop de dos mil milions d’euros tornarien a les arques espanyoles; aquest retorn l’haurà de fer efectiu els inversors que van finançar la construcció de vaixells, però no pas els propis armadors. Tot i això, parlar d’aquesta quantitat de diners és un fet merament estimatori, ja que des de Brussel·les encara no s’ha desvetllat l’import exacte a retornar.

La decisió final s’ha adoptat després que el comissari d’Indústria, Antonio Tajani, aixequés la seva reserva, tal i com han informat fonts comunitàries. Tajani ha estat el principal aliat del Govern espanyol en aquest expedient i va demamar fins l’últim moment que només es retornessin les ajudes posteriors al 2009. El vice-president  de la Comissió i responsable de Competència, Joaquin Almunia, en un primer moment planejava que es retornessin les ajudes rebudes, però des del 2005, data en que Brussel·les va iniciar una investigació sobre un sistema francès similar. Però gràcies a un acord dels caps del ganivet el va poder retardar la data fins el 2007, moment en que es va resoldre el cas francès.  Tot aquest moviment és arrel de que l’Executiu comunitari creu que el règim d’ajudes espanyol, el qual es va iniciar l’any 2002 sense consultar-ho prèviament, vulnera les normes de la Unió Europea envers les ajudes públiques, al concedir una avantatge selectiva als seus beneficiaris.

Espanya va intentar que devolució es comptabilitzés a partir del 2011, moment en que la Comunitat Europea va obrir l’expedient a Espanya. Des de l’executiu s’al·lega que fins aquest període no hi havia una “seguretat jurídica” que apuntés a la irregularitat d’aquestes ajudes. En aquesta línia, el propi Mariano Rajoy fa posar-se en contacte amb el president de la Comissió, José Manuel Barroso, per sol·licitar una resolució favorable al sector naval espanyol.

Davant d’aquesta notícia, el Govern es reserva el dret de recórrer la decisió emesa per Brussel·les davant del Tribunal Europeu de Justícia. El ministre d’indústria, José Manuel Soria, ha reconegut que aquesta decisió no és la que més agrada a l’executiu, ja que es preferia que el reintegrament, tal i com hem comentat, fos des del 2011.  En el Consell de Ministres d’aquest divendres, 19 de juliol, el Govern ha analitzat la possible presentació del recurs. S’ha decidit analitzar l’informe que presentarà el titular d’indústria sobre les ajudes a les drassanes. El que es busca és recórrer la decisió i demanar la seva paralització cautelar mentre s’adopti una decisió davant del recurs. Entre els afectats per la devolució de les bonificacions hi trobem grans grups empresarials espanyols que durant la passada dècada van participar en Agrupacions d’Interès Econòmic, amb les quals es van beneficiar de l’arquitectura fiscal de tax lease. Això els va permetre generar bases imposables negatives en els seus Impostos de Societats. Entre aquestes grans empreses, podem trobar-hi noms tan coneguts com Inditex o El Corte Inglés, les quals estan disposades a recórrer la decisió davant dels tribunals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *