L’Audiència Nacional porta les taxes judicials al Constitucional

Per Alexander Salvador.
Barcelona.

Durant el dia d’avui els magistrats de la Secció Setena de la Sala de lo Contenciós-Administratiu de l’Audiència Nacional han plantejat qüestió d’inconstitucionalitat contra la criticada i polèmica Llei de Taxes Judicials promoguda pel ministre Gallardón. La qüestió d’inconstitucionalitat plantejada està fundada en la vulneració de l’article 24.1 de la Constitució Espanyola “Totes les persones tenen dret a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals en l’exercici dels seus drets i interessos legítims, sense que, en cap cas, pugui produir-se indefensió.” Per entendre’s que existeix un possible condicionament de l’accés dels ciutadans a la Justícia, convertint-se la Llei de Taxes Judicials en un “impediment innecessari” i injustificat per obtenir el dret a la tutela judicial efectiva

Encara que l’acte dictat avui en seu Contenciós-Administrativa admet la possible exigència d’una taxa, aquesta haurà de mantenir-se sempre dins de “certs límits i procediments i circumstàncies, és perfectament constitucional“, no obstant això, però, l’Audiència admet que no es pot condicionar a l’exigència d’una taxa el impediment a la majoria de la població d’exercir el contingut normatiu de l’article 24.1 de la Constitució Espanyola.

Miquel Samper, President del Consell de l’Advocacia Catalana, valora per a aquesta casa que la qüestió d’inconstitucionalitat promoguda avui per l’Audiència és una molt positiva notícia per a tota la societat donat que la Llei de Taxes causa un gran perjudici a la majoria dels ciutadans, no vulnerant un sol dret fonamental com la tutela judicial efectiva sinó vulnerant, indirectament, una llarga llista de drets fonamentals en impedir que milers de ciutadans no puguin obtenir la protecció d’aquesta a través d’una efectiva tutela judicial. Sàmper, però, exposa que aquesta notícia corre risc de convertir-se en una bomba de fum si el Tribunal Constitucional no resol aquesta qüestió ràpidament. En aquest sentit, el President de l’Advocacia Catalana en nom d’aquest insta al Tribunal Constitucional a donar prioritat a la resolució d’aquesta qüestió pel bé de la nostre societat. “La ciutadania necessita poder exercir el seu dret a la tutela judicial efectiva a dia d’avui, en un agreujat moment de crisis econòmica, no d’aquí 7 o 8 anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *