L’avantprojecte de llei de Parcs Nacionals

Per Álvaro Melero.
Barcelona.

Segons ha anunciat el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, divendres que ve es lliurarà l’avantprojecte de la nova Llei de Parcs Nacionals al Consell de Ministres que se celebrarà en el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient (MAGRAMA).

Arias Cañete ha avançat que aquesta normativa pretén “recuperar competències” en aquestes figures de protecció que siguin “compatibles” amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC), del 4 de novembre de 2004, que va declarar que la gestió ordinària dels Parcs Nacionals requeia sobre les Comunitats Autònomes.

En aquest sentit, el secretari d’Estat de Medi ambient, Federico Ramos, que també ha estat present en el desdejuni on es comento la futura presentació de l’avantprojecte, ha assenyalat que la resolució del TC, “permet molta maniobra d’acció encara” al MAGRAMA.

En concret, Ramos ha explicat que, per exemple, el MAGRAMA podria demanar a les administracions locals que reportessin informació actualitzada a l’Estat i fins i tot els podria exigir una gestió “adequada“. En definitiva, ha apuntat que el que es pretén aconseguir és que en el maneig d’aquestes àrees protegides pugui intervenir el Govern central.

D’altra banda, el secretari d’Estat ha comentat que el balanç de la formació del Parc Nacional del Guadarrama ha estat positiu, dins de la complexitat que comporta crear una zona amb tanta restricció d’usos i un gran nombre de nuclis urbans.

Així mateix, ha assenyalat que el punt on han trobat més oposició és en la caça tradicional, on encara s’estan buscant acords. cal dir que aquesta figura de protecció prohibeix l’aprofitament cinegético, Terreny susceptible d’aprofitament per a la caça, declarat i reconegut així per l’autoritat competent. Això engloba la reserva nacional de caça, zona de caça controlada, refugi de fauna salvatge i refugi de caça.

En un altre ordre de coses, preguntat per la raó per la qual no s’han prohibit les granges pelleteres de visón americà aprofitant el nou catàleg d’espècies exòtiques, Ramos ha assenyalat que s’ha avançat tot el possible sense danyar economies locals que depenents fonamentalment d’aquestes pràctiques i que, a més han realitzat fortes inversions.

Deixant de costat l’àmbit econòmic i el possible interès autonòmic o central, la qual cosa ens interessa és si dit davant projecte serà redacció succinta d’una llei que podrà afectar a diferents sectors en un futur proper.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *