Rato s’incorpora al Banc Santander com assessor internacional

Per Imma Domènech
Sabadell

L’ex director del Fons Monetari Internacional ja havia format part d’aquest consell l’any 2008, fins que va decidir renunciar al càrrec per poder posar-se al capdavant de la direcció de Caja Madrid i per la creació de Bankia. A part d’aquesta incorporació al Banc Santander, podem veure com alhora, el passat mes de gener també va ser anomenat conseller assessor de Telefònica a Llatinoamèrica i Europa.

El consell assessor internacional del Banc Santander es va constituir el 1997, i des de llavors es troba format per membres de diverses nacionalitats i la seva funció és “la posada en marxa de l’estratègia de negoci a nivell global, mitjançant l’aportació d’idees i el suggeriment d’oportunitats de negoci”. Es reuneix només dues vegades a l’any, i l’integren deu membres. En formen part personalitats com l’ex ambaixador d’Estats Units a Espanya, Richard N. Gardner; l’ ex president de Royal Bank of Scotland, George Mathewson; o l’ex primer ministre portuguès, Francisco Pinto Balsemâo.

La imatge pública de Rodrigo Rato s’ha vist afectada arrel de la crisis de Bankia. El polític es troba imputat juntament amb altres trenta dos antics directius pel cas que envolta aquesta entitat bancària, en què l’Audiència Nacional investiga quatre presumptes delictes de falsificació de comptes, administració deslleial, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda.

La primera vegada que va haver de comparèixer davant del jutge va ser el passat 20 de desembre, arrel de la fusió i sortida a borsa de Bankia, afegit al fet que les seves comptes de l’entitat passessin a reflectir el mes de març uns beneficis de 309 milions d’euros i al mes de març se situessin en unes pèrdues de 2.979 milions. Segons la seva versió dels fets, Luis de Guindos, hi va tenir un paper rellevant. L’informe sobre els fets desencadenants d’aquesta situació podria estar llest a finals d’any, i el que es busca és que doni resposta a qüestions rellevants en la investigació, com per exemple si es va aplicar correctament la normativa de comptes en la reformulació de les de Bankia i si en la sortida a borsa es va valorar la “veracitat i ajust a la imatge fidel de la comptabilitat”. A tots aquests punts, cal sumar-li la pronunciació per part dels perits sobre la comercialització i gestió de productes com les participacions preferents, tema que ha obert un nou front judicial per Bankia a partir d’un informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, conegut el passat 11 d’abril. En aquest tema, no només ho ha de litigar en la via penal, sinó que s’enfronten a milers de demandes civils individuals i col·lectives que han obert un procediment d’arbitratge.

Queda lluny aquella època en què el màxim responsable del Ministeri d’Economia, posava cara a l’anomenat “miracle econòmic espanyol”. Rato actualment és un home pendent de providències i informes pericials que mostraran quin serà el seu futur; tot i això segueix treballant per Telefònica i pel Banc Santander.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *