Detinguts els pares de la nena trobada morta a Santiago

Per Imma Domènech

Sabadell

Rosario Porto i Alfonso Basterra van adoptar a una nena xinesa, la primera de la localitat de Santiago, quan només tenia un any. Fins i tot van arribar a fer un reportatge sobre els avantatges de l’adopció, manifestant que quan s’adopta és un compromís per tota la vida. Però sembla que dotze anys més tard ja no és tot igual; diumenge Santiago es despertava amb la notícia sobtada de la mort d’una menor, Asunta.

La desaparició de la menor va ser denunciada pels seus pares al voltant de les deu de la nit del dissabte; i el seu cos  va ser trobat la matinada del diumenge en una pista forestal a Feros, situat en el municipi corunyés de Teo. Les investigacions, a les quals ja s’hi ha incorporat les anàlisis toxicològiques demostren que a Asunta se li va subministrar un medicament i va ser lligada abans de ser ofegada. Les proves realitzades demostren que la menor va perdre la vida per una asfixia amb sufocació, és a dir, se li va tapar el nas i la boca per tal que no pogués respirar. Després dels estudis realitzats s’ha obtingut l’hora de la mort, els fets van produir-se al voltant de les nou de la nit; moment en que la mare de la petita va ser vista sortint de la seva casa a Montouto (municipi de Teo), a només cinc quilòmetres d’on va ser trobat el cos d’Asunta.

La notícia va consternar Santiago ja que era una nena molt estimada, i tot i que els pares feia poc que s’havien separat semblava una família aparentmentunida. Però la Guàrdia Civil, basant-se en incoherències testimonials i en gravacions de les càmeres de seguretat, han imputat per presumpte delicte d’homicidi a la mare d’Asunta Yong Fang, Rosario Porto i per incongruències en la seva declaració. En un inici va exposar que a inicis de l’estiu va trobar a un home a casa seva intentant asfixiar a la menor, però que l’agressor al veure-la va fugir. Les fonts policials troben estrany que després d’aquest fet la mare decidís no denunciar-ho. A més a més, càmeres properes al domicili de R. Porto van poder gravar a la mare i la filla a l’interior d’un cotxe, quan la mare ja havia denunciat la suposada desaparició de la menor. L’actuació policial amb aquesta detenció ha estat molt ràpida, just posteriorment a la finalització de la incineració de la nena; fet que va provocar que la detinguda no pogués anar ni al funeral de la seva filla. On sí que hi era present el seu pare, que es veia afectat pels fets ocorreguts. Però un dia més tard, Alfonso Basterra, va passar a ser imp

utat per la presumpta comissió del delicte d’homicidi. Aquest canvi en les investigacions es va produir arrel del registre practicat el dimecres d’aquesta setmana a la vivenda de Montouto; on ell va arribar amb qualitat de presumpte implicat però sense mesures cautelars, i en va sortir com detingut. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Galicia han precisat que el jutge José Antonio Vázquez Taín ha decidit fer aquestes dues detencions “sense perjudici de les concrecions que pugui fer una vegada declarin al jutjat”.

Un possible mòbil de la mort és econòmic, ja que la menor era la principal beneficiària de l’herència dels seus avis materns. Els quals van morir amb menys d’un any de diferència. Primer va ser l’àvia, María do Socorro Ortega Romero, la seva pèrdua va causar consternació al tractar-se d’una mort sobtada. I el 26 de juliol de 2012 va morir el seu marit, Francisco Porto Mella. En tractar-se d’una ciutat petita aques

tes dues pèrdues amb tant poc temps de diferència va causar un fort impacte, al tractar-se d’una parella molt estimada i coneguda. Ara amb els fets que s’estan produint comença a parlar-se sobre si realment aquestes dues morts van ser naturals o no; però el pivot dinamitzador de l’assumpte es troba en que els progenitors de Rosario Porto no se’ls hi va practicar l’autòpsia i a més a més van ser incinerats, com la menor. D’aquesta manera no es podrà saber res més sobre aquestes morts, llevat que hi hagi algun tipus de confessió.

 

La mare de la menor va heretar el càrrec de cònsol de França a Santiago del seu pare, i tenia un bufet però fa temps que el va tancar. Actualment, no se li coneixia cap activitat professional concreta, però se sap que viatjava amb certa freqüència al Marroc per realitzar tasques comercials; i ho feia en companyia d’un marroquí assentat a Santiago, persona que justament s’està enfrontant a un judici per una presumpta explotació d’immigrants en el seu temps de sindicalista. Alhora es parla que actualment podria tenir problemes de liquiditat; però realment si es confirmés que és l’autora de la mort de la seva filla cal recordar que el codi civil explícita en l’article 756.2 “El que fuere condenado en juicio por haber atentado contra la vida del testador, de su cónyuge, descendientes o ascendientes.  Si el ofensor fuere heredero forzoso, perderá su derecho a la legítima”.

Així és com es troben les investigacions actualment, però mai se sap si poden tornar a donar un altre gir radical. De moment la mort que tanta consternació va crear el passat diumenge s’ha transformat a una indignació per part de tots els veïns, coneguts i amics de la família davant el presumpte homicidi dels pares envers la seva filla. Serà aquest el gir definitiu en les investigacions?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *