L’exalcalde de Torrevella no anirà a la presó fins que el Govern resolgui el seu indult

Per Héctor Anaya
València

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspès l’execució de la pena de tres anys de presó imposada a qui va ser alcalde de Torrevella (Alacant) durant 23 anys, Pedro Hernández Mateo, mentre el Govern tramita i resol la petició d’indult presentada pel exdiputat popular a les Corts .

Hernández Mateo va ser condemnat pel TSJCV al novembre de 2012 a tres anys de presó i nou d’inhabilitació per un delicte de falsedat en document oficial en concurs medial amb prevaricació, amb la circumstància atenuant de dilacions indegudes .

Aquesta falsedat documental en l’adjudicació del servei municipal de recollida d’escombraries a la UTE Necso Entrecanales – Grup Generala de Serveis en 2004 va ser denunciat pel grup municipal dels Verds. El jutge va estimar que els fets provaven la prevaricació de l’alcalde i l’adjudicació d’un contracte valorat en 97.800.000 d’euros, per la qual cosa va decretar tres anys de presó per falsedat documental i prevaricació, i també una sanció de 10.500 euros, set anys d’inhabilitació per a càrrec públic, a més de dictar una indemnització de 12.000 euros al Consistori de Torrevella.

L’exalcalde va presentar un recurs de cassació contra la sentència del TSJCV que, no obstant, va ser desestimat per la Sala Segona del Penal del Tribunal Suprem el passat 11 d’octubre. El Suprem va argumentar en la seva sentència que el tribunal valencià “va disposar de proves vàlides i que la seva valoració es va ajustar a la lògica, a les màximes de l’experiència i no ha vulnerat els coneixements científics” .

L’exalcalde va demanar la suspensió de l’execució de la pena de presó al novembre quan ja havia estat requerit per la Sala Civil i Penal per notificar el seu ingrés a la presó després de cobrar fermesa la sentència.

Així mateix, la passada setmana, la majoria dels diputats del Partit Popular a Corts (el 85 %) signava una petició d’indult per Hernández Mateo, una sol·licitud que partia de la localitat alacantina i que, segons explicava el vicepresident del Consell, José Císcar, divendres passat, no va comptar amb el suport dels membres del Govern valencià .

La sala va traslladar aquesta petició al fiscal, qui va emetre un informe favorable a la suspensió de la pena privativa de llibertat imposada al condemnat basant-se en la possibilitat legal per a això i en considerar que concorrien els requisits exigibles com que l’exalcalde està a disposició del tribunal, que la condemna és de curta durada – tres anys – , al afectar un bé d ‘”impossible” o “molt difícil ” restitució al seu estat anterior, perquè la seva execució pot causar perjudicis irreparables i perquè l’accedir a la petició no ocasiona una lesió greu a drets de tercers.

També cal destacar que el president Fabra va apuntar fa tot just unes setmanes que no pensava incloure en les llistes electorals del PP de cara a les autonòmiques de 2015 a cap imputat, quan actualment al voltant d’un 20 % dels diputats autonòmics populars es troben encausats.

1484827_253827058105525_1114915795_n

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *