L’AN condemna a tres etarres per l’atemptat de 2009 contra la casa caserna de Burgos

Per Anna Jiménez
Barcelona

La Sala del Penal de l’Audiència Nacional ha dictat sentència per mitjà de la qual es condemna a cada un dels tres etarres a 3.860 anys de presó per fer explotar una furgoneta bomba contra la casa caserna de Burgos, fets que van ferir a 160 persones, 41 dels quals eren nens.  El 9 d’agost de 2009 l’atemptat va ésser reivindicat per la banda terrorista mitjançant un comunicat publicat en els diaris “Gara” i “Berria”.

A l’escrit d’acusació el Ministeri Fiscal es van catalogar els fets com a constitutius de 145 delictes d’assassinat en grau de temptativa, -pels quals es demanava una presó de presó de 24 anys per a cada un d’ells-, i un delicte d’estralls terroristes, -pel què es demanava una pena de presó de 18 anys de pena privativa de llibertat- (arts. 571, 346 i 579.2 CP). L’advocat de l’Estat es va adherir a aquest escrit de qualificació provisional.

El jutge, per la seva banda, considera i falla que els fets són constitutius de 160 delictes d’assassinat en grau de temptativa en concurs real amb un delicte d’estralls (FFJJ 1º) a partir de la prova practicada assentada bàsicament en els atestats policials efectuats i les diligències d’investigació practicades. Si anem a pams, viem que el jutge condemna per assassinat i no per homicidi doncs considera que en la conducta dels autors hi ha traïdoria ja que els terroristes van emprar en l’execució de l’atemptat medis, mitjans o formes per assegurar el resultat lesiu que es proposaven, sense risc per a la seva persona (art 22.1 CP). I òbviament no condemna per lesions doncs aquestes queden absorbides dins del delicte d’assassinat en grau de temptativa. Pel que respecta a la relació concursal entre ambdós delictes – el d’assassinat i el d’estralls terroristes- s’aplica la relació real doncs aprofitant el mateix pla delictiu es cometen diverses accions (art 74 CP).

En relació a les penes, el jutge accepta la petició del Ministeri Fiscal i de l’advocat de l’Estat de 24 anys de presó per cada un dels delictes d’assassinat en grau de temptativa perquè tot i estar dins de la meitat inferior de la pena la pena està tocant al límit màxim, de menester en atenció a l’elevat nombre de víctimes (FFJJ 5º). Tanmateix, la sol·licitud de pena del delicte d’estralls s’augmenta en 2 anys, imposant una pena de 20 anys de presó.

I finalment, i en quant a la responsabilitat civil derivada de delicte, els tres condemnats hauran d’indemnitzar conjunta i solidàriament a les víctimes en funció de la gravetat de les ferides que van patir les mateixes.

Podeu llegir la sentència aquí.

Font: El Confidencial autonómico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *