El Tribunal Suprem tanca nou canals de TDT

Per Tito Rodríguez

Barcelona,

El Tribunal Suprem ha posat punt i final a l’emissió de nou canals de TDT adjudicats sense concurs previ per l’Acord del Consell de Ministres de 16 de Juliol de 2010.

Tot va començar amb l’apagada digital, en el marc d’un pla d’actuacions per a l’alliberament del dividend digital que havien de concloure l’1 de gener de 2015, en l’Acord del Consell de Ministres del 2010 es va acordar assignar un total de quatre canals de televisió digital a cadascun dels concessionaris que en aquest moment eren: Antena 3, Gestevisión Telecinco, Sogecable, Veo Televisió, Net TV i LaSexta. El problema sorgeix quan se’ls atorga directament (de manera arbitrària i contrària a la Llei General de Comunicació Audiovisual en vigor des del 31 de Març de 2010) un total de nou canals addicionals repartits en un multiplex extra de: 3 canals a l’actual Atresmedia, 2 canals a Mediaset, 2 a Veo TV i 2 a Net TV.

tito

El canvi d’analògic a digital va suposar un canvi en l’espai radioelèctric per emetre, aquest espai radioelèctric a ocupar era major amb l’emissió analògica que en la digital, per tant, la transició no suposa que les antigues concessionàries conservin el dret d’ocupació de tot l’espai radioelèctric que tenien, sinó que els canals analògics passen a ser de tecnologia digital i copen l’espai necessari que per a això li atribuís l’Administració. En atribuir aquests nou canals addicionals estan violant el sistema d’assignació (per concurs) deixant fora a nous canals que vulguin prestar serveis de televisió i estan ampliant arbitràriament el nombre de canals disponibles.

En una cronologia de fets, el primer succés detonant és el repartiment de canals fet en l’Acord del Consell de Ministres de 16 de juliol de 2010, davant aquest acord l’actual Ministeri d’Indústria va presentar un recurs de cassació ordinari (RCA 2/442/2010) que finalitza amb la Sentència del Tribunal Suprem de 27 de novembre de 2012 on es declara nul l’acord i es declara el cessament de l’emissió d’aquests canals per haver perdut el títol que els atorgava el dret a emetre a les societats concessionàries. En un altre Acord del Consell de Ministres amb data de març de 2013 s’aprova l’acordat en la STS citada i es disposa la seva execució. Les parts demandant i demandada no conformes amb aquesta execució (que preveu el cessament de l’emissió a la fi de 2015) decideixen presentar el 18 de desembre de 2013 un Acte d’incident d’execució (ATS 1082/2014) en el qual reclamen que se cessi l’emissió immediatament. L’acte és recorregut en recurs de reposició per les cadenes de televisió afectades i la resolució final que ha marcat el final d’aquest procés rebutja el termini de 2015 i ordena el cessament de l’emissió el 6 de maig de 2014.

A partir d’aquí, el Suprem avisa que multarà a autoritats, funcionaris o agents amb multes d’entre 150 i 1500 euros (repetint la sanció les vegades que faci falta si no es corregeix la infracció) si no es cessa l’emissió d’aquests canals. L’Alt Tribunal avisa que podria arribar a exigir responsabilitats penals als responsables de no executar el tancament, escudant-se en els termes de l’article 112 de la Llei de Jurisdicció Contenciós Administrativa.

La llista de canals que es veuran afectats per aquest acte i “tancaran” el 6 de maig inclou Nitro, Xplora, LaSexta 3 (propietat de Atresmedia); Boing i Nueve (propietat de Mediaset); AXN i Teletienda (propietat de Veo TV) i; Intereconomía i MTV (de Net TV).

Les televisions ja han acudit al Tribunal Constitucional, que encara no ha resolt, al·legant que s’han vulnerat els seus drets, encara que de poc ha servit la petició de paralitzar els tràmits de tancament, ara les televisions podrien estar estudiant altres opcions per reclamar els perjudicis econòmics derivats del tancament dels seus canals, caldrà veure si això prospera i de moment canviar de canal el 6 de maig.

Tagged:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *