Montserrat Caballé declara des de casa

Per Anna Jiménez
Barcelona

Montserrat Caballé, imputada per delicte fiscal per haver defraudat presumptament 508.462 euros en la declaració de l’Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques de l’exercici de 2010 després d’haver simulat residir a Andorra, ha demanat declarar des de casa seva al·legant problemes de salut, evitant així anar al Jutjat.

Aquest interrogatori domiciliari és una possibilitat que preveu l’article 311 de la Llei d’Enjudiciament Civil, on es predica:

1. En el caso de que por enfermedad que lo impida o por otras circunstancias especiales de la persona que haya de contestar a las preguntas no pudiera ésta comparecer en la sede del tribunal, a instancia de parte o de oficio, la declaración se podrá prestar en el domicilio o residencia del declarante ante el Juez o el miembro del tribunal que corresponda, en presencia del Secretario Judicial.

2. Si las circunstancias no lo hicieran imposible o sumamente inconveniente, al interrogatorio domiciliario podrán concurrir las demás partes y sus abogados. Pero si, a juicio del tribunal, la concurrencia de éstos y aquéllas no resultare procedente teniendo en cuenta las circunstancias de la persona y del lugar, se celebrará el interrogatorio a presencia del tribunal y del Secretario Judicial, pudiendo presentar la parte proponente un pliego de preguntas para que, de ser consideradas pertinentes, sean formuladas por el tribunal.

Aquest article, al seu torn, s’ha de posar en relació a l’article 129 del mateix cos legal, sobre el lloc de les actuacions judicials.

Recordem que malgrat que es tracti d’un procés penal és d’aplicabilitat la Llei d’Enjudiciament Civil i no la Criminal perquè la segona guarda silenci sobre aquest extrem i perquè la primera és supletòria de l’altra, ex article 4 de la Llei 1/2000 de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil.  

En aquest cas en concret, el jutge titular del Jutjat d’Instrucció nº 4, Josep Maria Miquel Porras, que és qui coneix del cas, va enviar al domicili de Montserrat Caballé un metge forense per a què verifiqués si els impediments de mobilitat de la diva són de tal entitat que efectivament li impedeixen desplaçar-se a seu judicial. Finalment, el forense va avalar la pretensió de la cantant i tota la comitiva judicial va presenciar-se a casa seva a fi de que prestés declaració.

Actualment, ha transcendit als mitjans que Montserrat Caballé ha tornat a l’Agència Tributària 300.000 euros i espera reunir la quantia restant per saldar el seu deute amb Hisenda. Amb això, podrà pactar una rebaixa de la pena, i sobretot, podrà evitar la celebració del judici.

Font: ABC
Font: ABC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *