La importància de les eleccions europees del 25 de maig

Rafael PozasPer Rafael Pozas

Traducció de Xènia Giménez

Avui dia, encara que sembla que la societat és completament aliena a la importància i la rellevància que tenen les eleccions europees, han de saber que aquestes eleccions no només consisteixen a votar una llista en què figuren una sèrie d’eurodiputats futuribles, sinó a decidir el rumb de les polítiques europees i la vitalitat de la mateixa Europa. En l’actualitat, tal com estableix la normativa comunitària, el Parlament Europeu (PE) té nombroses funcions, que ha anat adquirint recentment, com la d’escollir el president de la Comissió Europea. Tanmateix, més enllà d’aquest fet, en aquesta cambra, s’aproven alhora nombroses normatives de transcendència inimaginable i repercussió en les legislacions dels Estats membres.

Centrant-nos en la influència del Parlament Europeu en el dia a dia de la ciutadania, podem veure com aquesta cambra regula les nostres vides amb normatives com l’última Directiva sobre els productes del tabac, que estableix que els paquets de tabac no poden contenir menys de 20 cigarrets o la prohibició del tabac aromatitzat. On és ara el Gold Coast mentolat? El Parlament Europeu se’l va carregar.

Més enllà de l’exemple específic del tabac, les normes comunitàries tenen una repercussió enorme en la legislació nacional, ja que regeix el principi de supremacia de la normativa comunitària. Tanmateix, hem de distingir la influència que poden arribar a tenir els reglaments i la de les directives. En el cas dels primers, des que s’aproven, són d’aplicació directa i obligada per a tots els Estats membres, mentre que les directives deixen un marge de discrecionalitat a l’hora de complir els seus objectius.

Per a un futur pròxim s’està proposant, a través de diversos corrents europeistes, que hi hagi una legislació europea única i unificada per a les diferents branques del dret. Aquesta voluntat legislativa pot semblar harmonitzadora i constructiva d’una Europa més igualitària jurídicament, però hem de ser conscients que pot arribar a ser una proposta fantasiosa i impossible: on quedarà la diversitat de cultures de les diferents societats i Estats membres? Més enllà de l’oxímoron que suposa integrar les diferents societats europees a través de l’eliminació del seu dret nacional, aquesta qüestió pateix problemes estructurals: l’ordenació jurídica del Regne Unit no es regeix pel dret comú, sinó pel dret consuetudinari, fet que ja dificultaria l’ harmonització de les diferents matèries del dret que s’ha proposat.

No obstant això, la Unió Europea afronta alguns problemes en què sí que seria favorable una pretesa harmonització, com en matèria d’unió fiscal i bancària, ja que sense aquestes escomeses sembla cada vegada més difícil aconseguir els objectius del projecte europeu, a causa de la importància aclaparadora que tenen en l’actualitat.

Cap a on anem? Les directives i polítiques d’integració europea o antieuropea estan influïdes pel color predominant al Parlament Europeu i al de la corbata del president de la Comissió, elegit per primera vegada per designis del Parlament. Però més enllà del verd, vermell, blau o magenta del Parlament Europeu, la importància de les eleccions europees està ancorada en el model europeu que desitgem construir, posat en dubte per diversos corrents euroescèptics. En contraposició, sona també amb força renovada l’objectiu que la nostra Europa arribi a convertir-se algun dia en el que alguns agosarats anomenen “Els Estats Units de la Unió Europea”.

La crisi econòmica i la corrupció institucional i política han propiciat un clima de desafecció cap a la política en la nostra societat. Arguments de pes per allunyar tota mirada, també, de les institucions europees. Finalment, penso que els juristes hauríem de fer una profunda reflexió i crítica sobre la importància d’aquestes eleccions, ja que tenen una repercussió rellevant en el dia a dia de la nostra feina. Per això, cada any va adquirint més influència el dret comunitari i al final la legislació nacional tindrà un paper més secundari que primari. Per això i molt més són importants aquestes eleccions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *