La ironia reglamentària i l’Audiència Nacional

Diego FierroPer Diego Fierro Rodríguez

El Reial Decret 918/2014, de 31 d’octubre, pel qual es creen 112 places de magistrat en òrgans col·legiats, 167 places de jutge d’adscripció territorial i es creen i constitueixen tres jutjats penals per adequar la planta judicial a les necessitats existents, assenyala en la seva part introductòria que “es creen dues places de magistrat per a la sala penal de l’Audiència Nacional, dins de les mesures de lluita contra la corrupció impulsades pel Govern per tal que la justícia sigui cada vegada més ràpida, diligent i eficaç, malgrat l’actual context econòmic de contenció de la despesa pública“. La causa del que s’ha afirmat en el reglament, que serveix per solucionar el problema que pateixen molts jutges per no tenir una plaça després d’haver aprovat els exàmens de l’oposició, pot trobar-se en una de les dues explicacions següents:

  • És possible que els juristes que ocupen les dues noves places de magistrat de la Sala Penal de l’Audiència Nacional siguin els herois que aconseguiran que es puguin resoldre tots els assumptes penals que estan sent coneguts pels jutjats centrals d’instrucció, pels jutjats centrals penals i per la Sala penal de l’Audiència Nacional.
  • És possible que el que va redactar la curiosa frase voldria implantar una mica d’ironia en el Reial Decret pel qual es regularitza la situació administrativa de més de 200 jutges, vinculant aquesta norma amb la lluita contra la corrupció, que està provocant una gran quantitat de casos que estan saturant bastants òrgans judicials de l’ordre penal.

La primera opció és inversemblant, així que sembla que el més raonable és pensar que el que va escriure l’oració es trobava amb bon sentit de l’humor en el moment en què va plasmar la idea, tot i que amb l’Administració de Justícia no s’han de fer acudits, sinó reformes legislatives i materials, alterant la legislació i la dotació pressupostària perquè els òrgans jurisdiccionals puguin desenvolupar la seva tasca d’una manera eficaç i eficient, tenint la possibilitat d’emprar els mitjans personals i materials que necessitin per acabar els processos d’una manera adequada en el menor temps possible. És indispensable que hi hagi més jutges i magistrats que puguin actuar per acabar amb el greu problema de la corrupció.

Mentre faltin jutjats i tribunals en l’ordre penal per actuar per tal de sancionar les conductes castigades penalment, l’Estat de Dret seguirà sent un simple miratge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *