L’Operació Aranya, César Strawberry i el delicte d’enaltiment del terrorisme

Redacció.

La setmana pasada vam saber que la Guàrdia Civil va desplegar la tercera fase de l’“Operació Aranya” que, fins el moment, ha implicat la detenció de quasi vint persones (entre elles, la de César Strawberry, cantant del grup de música rap “Def Con Dos”) en sis Comunitats Autònomes diferents per haver enaltit el terrorisme d’ETA, el Grapo, Terra Lliure i el jihadisme a Internet i, en especial, a les xarxes socials.

Entre ells, destaca alguns dels tweets de César Strawberry com:

Anteriorment, entre els mesos d’abril i octubre de 2014 ja s’havien detingut a quaranta persones per aquest delicte en el marc de la mateixa “Operació Aranya”.

Sobre aquest cas, des de Font Advocats ens expliquen que “el Codi Penal actual, ja regula el delicte d’enaltiment del terrorisme en el seu article 578, amb penes que oscil·len entre 1 i 2 anys de presó i ha servit para condemnar a algunes persones. Per exemple, a principis d’aquest mes de maig, hem sabut que l’Audiència Nacional ha condemnat a dos menors per haver enaltit ETA a les xarxes socials i hauran de complir 6 mesos de tasques socioeducatives després d’haver arribat a un acord amb la Fiscalia.”

En aquest sentit, afegeixen que “recentment s’ha aprovat la Llei Orgànica 2/2015, de 30 de març, que regula amb detall el delicte de terrorisme i incrementa les penes per enaltiment fins els 3 anys de presó i multa de 12 a 18 mesos. Aquesta reforma, coneguda com el “Pacte Antijihadista” i que entrarà en vigor l’1 de juliol, està inspirada en la Resolució 2178 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides de 24.09.2014 per donar resposta a les noves amenaces del terrorisme jihadista global”.

“La Llei Orgànica 2/2015 també preveu que quan aquests actes d’enaltiment es duguin a terme a través de mitjans de comunicació, Internet, serveis de comunicacions electròniques o l’ús de les tecnologies de la informació, les penes s’hauran d’imposar en la seva meitat superior, podent el tribunal ordenar la retirada dels continguts o sol·licitar als motors de búsqueda la supressió dels enllaços i als proveïdors de serveis de comunicacions electròniques que impedeixin l’accés als continguts”, apunten. “Ara bé, com que en el Dret Penal espanyol regeix el principi d’irretroactivitat de les lleis, a tots els detinguts en el marc de l’”Operació Aranya” se’ls jutjarà amb el Codi Penal actual i, per tant, amb un règim de penes menor”.

A la vista de tot l’anterior, des de Font Advocats, conclouen el següent:

1. Que el delicte d’enaltiment del terrorisme ja estava previst al Codi Penal, per bé que ara s’ha regulat amb major detall a través de la Llei Orgànica 2/2015 (sobretot en l’àmbit d’Internet) i s’han incrementat les penes.

2. Que malgrat que un usuari intenti amagar-se a les xarxes socials amb nicks anònims per cometre delictes, amb major o menor rapidesa, podrà ser identificat, detingut i condemnat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *