El Parlament Balear aprova 3 nous decrets en una sola sessió

Per Carlos Salvà.
Palma.

El ple extraordinari del Parlament Balear, en dia 2 de juliol, ha aprovat una carreta de decrets llei amb solament la majoria popular. Mentrestant, l’oposició segueix rebent llargues a les seves constants peticions de regular les matèries d’aquests decrets mitjançant el procediment ordinari. A continuació farem una resumida anàlisi del contingut d’aquests decrets.

El primer decret és el Decret Llei 1/2013 de mesures urgents de caràcter turístic i impuls de les zones turístiques madures. Aquest decret ha estat aprovat amb 32 vots a favor contra els 24 vots de l’oposició.

El seu contingut, comptat i debatut, incorpora una sèrie de modificacions urbanístiques que complementen al Pla de Reconversió de la Platja de Palma perquè els hotels d’aquesta zona puguin augmentar la seva altura, així com la creació de nous hotels i l’acceleració dels tramitis administratius per a això en tot el territori balear.

Des de l’oposició es critica especialment que aquesta modificació continuï amb el urbanisme a la carta i el tracte de favor cap al lobby hoteler, ja que aquesta, entre altres coses, permet la regularització –o amnistia– a tots aquells establiments hotelers que fins ara es trobaven en posició irregular.

Segon, s’ha aprovat el decret llei 2/2013 de 14 de juny, de mesures urgents en matèria de mobilitat interadministrativa temporal de l’administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb la mateixa proporció que la votació anterior.

Aquest decret, com indica la consellera d’Administracions Publiques, Núria Riera, pretén facilitar el moviment del personal administratiu en les diverses administracions segons les necessitats puntuals o cícliques on es detecti una falta de personal.

Sens dubte aquesta és un remei a les constants retallades laborals en l’administració que han deixat buides moltes taules i moltes tasques descobertes. Això pretén solucionar-se mitjançant mobilitats forçoses (article 2.5 i .6) i sempre amb indemnització de tractar-se d’un canvi de municipi o amb l’atribució –i ampliació– temporal de noves funcions a funcionaris en les seves respectives branques (article 8).

La ultima d’aquestes reformes és la creació de la xarxa hospitalària pública de les Illes Balears i el procediment de vinculació de centres privats d’atenció especialitzada –Decreto Llei 3/2013 de 14 de juny–. Aquest decret ha estat aprovat amb sol vots positius del grup popular, ja que l’oposició a preferit abstenir-se. Això és així ja que, encara amb el suspens generalitzat del govern balear en matèria de sanitat publica, aquesta nova institució sembla portar un halo d’optimisme a la sanitat balear.

Com diu en el seu article 1.1. la xarxa hospitalària pública serà una instrument que inclourà d’una banda el IB-Salut i per l’altre tot un seguit de centres sanitaris privats, amb la condició que siguin centres sense animo de lucre. Això servirà per millorar la col·laboració entre les entitats privades –per exemple, La Creu Vermella o l’Hospital General i de la Sang. – i el servei publico adaptant les primeres a la normativa pública en matèria sanitària.

No obstant això no tot són afalacs. Com indica l’oposició, encapçalada per la socialista Francisca Armengol, aquest decret amaga una sèrie de disposicions (Disposicions derogatòries) que modifiquen la Llei Farmacèutica. Notòria és la manca de relació entre la matèria regulada en tot el decret i la reservada a aquesta disposició. Mes notori és, malgrat la poca extensió d’aquestes modificacions, que la matèria farmacèutica hagi estat ocultada d’aquesta manera, tenint en compte la perillosa vinculació del President Balear amb aquest ofici.

En conclusió, tres nous reformes –dues d’elles per solucionar els seus propis errors– a cop de l’eina preferida del govern actual: el decret llei. Em pregunto: Quant temps farà des que el President José Ramón Bauzá no engega un procediment ordinari en matèries especialment importants i que necessitin d’un debat profund?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *