La infanta Cristina, imputada

Per Héctor Anaya
València
 

El jutge José Castro ha cridat a declarar en qualitat d’imputada a la Infanta Cristina per delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal dins del cas Nóos, presumptament comesos per la filla del Rei en la seva condició de copropietària d’Aizoon, empresa familiar a la qual es van desviar més d’un milió d’euros públics des de l’Institut Nóos.

La imputació de la infanta va ser comunicada el passat 7 de gener pel Jutjat d’Instrucció nº 3 de Palma en una interlocutòria de 227 pàgines, realitzada després de 20 dies de tancament del jutge Castro, i que ha estat notificada a les parts personades en el procés. Cristina de Borbó haurà de declarar el proper 8 de febrer a les 10 hores.

La causa judicial que ha deteriorat la imatge i el prestigi de la família reial per implicar la infanta, investiga la suposada il·legalitat dels1544235_264131537075077_488511099_n negocis del duc de Palma qui, a través de l’Institut Nóos, va desviar fons públics, aconseguits gràcies a contractes adjudicats a dit per dos Governs autònomics del PP, a empreses privades de la seva propietat. Una de les empreses privades era Aizoon en la qual la infanta tenia una participació del 50%.

A més de considerar que la infanta era conscient de les irregularitats i posseïdora d’un 50% d’Aizoon on carregava les seves despeses personals, el text estima que actuava com a «escut fiscal» davant una inspecció fiscal i que gran part de les despeses personals es van sufragar amb diners d’origen públic «por mucho hincapié que se ponga en el beneficio de la duda».

El cas Nóos, també conegut com a Operació Babel, va començar al 2010 com un cas derivat de l’operació del Palma Arena quan Iñaki Urdangarín i el seu exsoci, Diego Torres, van ser acusats de malversació, frau, blanqueig de capitals i prevaricació. Aquesta activitat presumptament delictiva es va realitzar a través de l’Institut Nóos, associació sense ànim de lucre, que dirigia el marit de la infanta.

El jutge, així mateix, considera «inadmissible que es pretengui adornar la convocatòria de personatges públics, especialment aquells vinculats a institucions centrals de l’Estat, d’una especial cura a l’hora de valorar la solidesa dels possibles indicis que hipotèticament haurien de conduir a la seva convocatòria, tal com s’ha arribat a argumentar».

Finalment, la infanta ha decidit no recórrer i acudir a declarar davant el jutge Castro.

Podeu llegir la interlocutòria aquí: 1 i 2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *