La cara més social de Construyendo Abogacía

Mara MonrealPer Mara Monreal

Secretària del GAJ Màlaga i de l’executiva actual de CEAJ

Vivim en una societat necessitada d’un col·lectiu de l’advocacia més proper. Si escoltem els estereotips i prejudicis existents veiem patent la necessitat de fer-nos veure com una peça clau entre la societat i l’Administració, un esglaó en el qual recolzar-se per conèixer més properament els seus drets i així lluitar per aquests.

Des de Construyendo Abogacía estem molt conscienciats de la necessitat d’acostar-nos no només a la Societat en general, sinó a determinats col·lectius o problemes concrets per ajudar a buscar solucions, estant molts de nosaltres lluitant ja a favor d’aquests grups o col·lectius.

Jo mateixa estic implicada amb els més joves, perquè ells són el futur de la nostra societat, en la tasca de fer-los arribar d’una manera apropiada i ajustada a la seva edat, el dret com a part essencial de la vida en societat. No pararé mai de realitzar xerrades en instituts i col·legis, no només sobre Drets Fonamentals, sinó, també, sobre assetjament escolar; una especialitat sobre la qual imparteixo ponències a professors, alumnes i fins i tot per a AMPAS. Vull creure que és el meu deure com a advocada, per això a més a través del GAJ Màlaga, hem engegat un projecte de mediació a les aules el qual coordino, acostant la resolució de conflictes mitjançant el diàleg als més joves. Com deia Concepción Arenal: “Obriu escoles i tancareu presons”, l’educació en drets és la millor Justícia preventiva.

Però l’aposta pels drets humans no queda en els més joves i això ho sap bé l’Erika Ruiz (Vocal de l’actual Executiva de CEAJ i Presidenta d’AJA Gijón), candidata de Construyendo Abogacía a Vicepresidenta, com a membre de la Subcomissió de Dret Penitenciari del Consell General de l’Advocacia Espanyola. L’Erika lluita cada dia perquè al nostre país es respectin els drets fonamentals dels presos. Ser privat de llibertat no pot suposar que la persona sigui objecte de tortures o maltractaments, ja que abans de res ha de prevaldre el respecte per les persones. Però, a més, des de la Comissió de Drets Humans de CEAJ la qual l’Erika coordina, s’han emprès campanyes de conscienciació social sobre l’angoixant situació dels refugiats, arribant fins i tot a presentar una queixa formal davant la Defensora del Poble Europeu, pel recent acord signat amb Turquia, que va donar com a resultat l’obertura d’una recerca sobre l’impacte en els Drets Humans que la signatura d’aquest acord podria suposar.

La nostra candidata a Tresorera, la Garbiñe Gorostiza (Tresorera de l’AJA Bizkaia), inscrita en el Torn d’Ofici especialitzat en Violència de Gènere i domèstica del seu Col·legi, a causa de la seva especial sensibilitat amb aquest tema, contribueix activament en l’assistència jurídica d’aquestes víctimes des de fa anys, garantint així una assistència jurídica integral. Igual que la nostra companya Garbiñe, considerem que aquest és un camp en el qual s’ha de treballar des de l’advocacia jove, per poder contribuir a garantir a aquestes víctimes el dret a la dignitat, el dret al seu lliure desenvolupament com a persones, juntament amb el dret a la vida i a la integritat física i moral consagrats constitucionalment. La violència de gènere és un símbol de desigualtat existent en la societat i que volem combatre i combatrem fermament com a ciutadans i com a advocats.

Inés Blanco, candidata a vocal per l’AJA Salamanca de la qual actualment és Presidenta, porta des dels seus anys d’universitat col·laborant activament amb un moviment en defensa de la integració de les persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social, denominat “Fe i Luz”. Traslladat a l’exercici de l’advocacia, li ha servit per tractar a aquestes persones amb la dignitat i protecció que mereixen, recalcant que són persones amb alguna discapacitat, i no persones incapaces, per la qual cosa poden explicar el seu problema davant la Justícia amb els mecanismes adequats per a això. Només cal escoltar i prendre consciència del problema, per això des de l’agrupació que presideix s’han organitzat jornades, cursos i col·laboracions de professionals implicats directament amb les persones amb discapacitat i l’Administració de Justícia.

Segons la nostre candidata a vocal la Laura Sánchez (actual Vicepresidenta de l’AJA Alcalá), apassionada dels animals, hem de basar-nos en la Declaració Universal dels Drets dels Animals i la seva fonamentació bàsica per a la seva defensa. No podem admetre els maltractaments ni cap altre tipus d’acte cruel als animals. Si defensem els Drets Humans, no podem fer menys que defensar també els drets dels animals i condemnar els actes cruels que contra ells es duguin a terme. Creiem fermament en el respecte de la dignitat dels animals, la qual cosa inclou que aquests no puguin ser explotats pel simple divertiment de l’ésser humà.

El nostre candidat a vocal, en Jesús Asenjo, després de prendre possessió com a President de l’Agrupació de Joves Advocats de Valladolid, va impulsar i va tancar, juntament amb la seva junta, acords de col·laboració amb diferents associacions d’ajuda, entre d’altres, a persones amb problemes de salut i en necessitat d’una segona oportunitat. Per això, al llarg de la seva legislatura, totes les comunicacions que es feien des del correu de l’agrupació sempre anaven acompanyades d’un enllaç amb tota la informació dels esmentats col·lectius perquè, de manera desinteressada, tots els destinataris coneguessin aquestes associacions, i d’alguna manera poguessin col·laborar i fins i tot trobar ajuda per a si mateixos o altres persones del seu entorn.

Un projecte de llarga durada és en el qual es troba immers el nostre candidat a vocal, en Juan Calle (President de l’AJA Sevilla). Des de fa diversos anys, en Juan ha col·laborat en la creació i manteniment del menjador social de Bellavista a Sevilla. Aquest menjador atén a més de 250 persones diàriament, persones que s’han vist afectades per la crisi, intentant crear un focus de calor que alleugi la situació dramàtica de tantes famílies immerses en una situació d’atur de llarga durada. Arriba a tal extrem el que arriben a retornar els usuaris del menjador, que amb un simple somriure i una abraçada tot cobra sentit.

El nostre candidat a vocal en Marcos J. Espejo, treballa pels més desfavorits, a través del GAJ Tarragona. Al costat de la seva agrupació en Marcos organitza campanyes solidàries d’aportació de garrafes d’oli per a famílies amb recursos molt limitats que viuen en la pobresa; I a més, cada any quan s’acosten les festes de Nadal, en Marcos es vesteix amb els seus companys de “Reis Mags” i acudeixen a l’Associació Provincial de Tarragona de Paràlisi Cerebral “La Muntanyeta” per lliurar-los regals als nens, intentant amenitzar les festes d’aquests petits lluitadors.

Finalment, però no per això menys important, vull parlar del nostre candidat a Secretari, en Carlos Manuel García (AJA Murcia), qui col·labora activament des de 2009 amb associacions de malalts d’Alzheimer. El suport i ajuda jurídics prestats per en Carlos, es produeix en tots els graus de la malaltia, en les primeres etapes des d’una planificació de la malaltia amb la manifestació de voluntats anticipades o documentació d’instruccions prèvies. L’assessorament prestat pel nostre company a més inclou la protecció enfront dels maltractaments dels malalts, així com la protecció patrimonial i, en les seves últimes fases, l’assessorament familiar per a procediments d’incapacitació.

Per això, tot lo relatiu a la defensa dels Drets Humans té cabuda en el projecte de Construyendo Abogacía, perquè preocupar-nos per això suposa créixer en valors, tenir consciència del que ens envolta i construir l’Advocacia que la nostre societat es mereix, una advocacia millor. Cadascun de nosaltres estem fermament conscienciats que hem de treballar per millorar la nostre societat i que potser la clau estigui construint en drets.

Construyendo Abogacía

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *