L’Hospital Clínic de Barcelona, condemnat per negligència mèdica en contagiar meningitis a un nadó

Redacció.

S’acaba de donar a conèixer que el Jutjat de Primera Instància nº 23 de Barcelona va dictar fa dos mesos una sentència en la qual es condemna al Servei Català de la Salut per negligència mèdica, sent la demanda contra l’Hospital Clínic de Barcelona. La víctima és una nena que, en néixer prematura, va ser traslladada a la UCI. Segons indiquen els advocats de la família, Grup Mèdic-Legal Bcn, allà es va produir una infecció que va anar passant entre els nadons i que a ella li va produir meningitis i hidrocefàlia. La llei ha determinat que això va ser a causa de les deficients mesures de precaució preses per l’hospital. Després d’aquest fet, la nena ha de portar una vàlvula de derivació, per a tota la vida, des del cervell fins a l’abdomen per eliminar el líquid cefaloraquidi.

La família, establerta a Barcelona, va interposar en 2015 una demanda contra l’Hospital Clínic de Barcelona. Segons informen els representants legals dels demandants, això va portar a judici ja que no va haver-hi acord previ entre les parts, en una vista que es va celebrar a l’octubre del recentment finalitzat any. Un mes després es dictava sentència, que ha estat finalment favorable als pares de la nena afectada. Els fets que es constaten en la sentència comencen amb l’ingrés de la mare per donar a llum a bessons amb tan sols 27 setmanes de gestació, dels quals un va morir i el segon -la nena afectada- va néixer per cesària, el 22 de juliol de 2013. Aquesta va ser traslladada a la UCI amb solament 870 grams de pes.

Allà va coincidir amb altres nadons, dos d’ells infectats al propi Hospital Clínic amb el bacteri E.coli i malalts de sèpsies i meningitis (un d’ells fins i tot va morir). La nena va emmalaltir de la mateixa patologia i la van tractar amb antibiòtics. Se li va diagnosticar finalment hidrocefàlia -augment anormal del líquid cefaloraquidi-. El 21 d’agost del mateix any 2013 la petita va ser derivada a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, on se li va col·locar un drenatge cerebral extern entre altres intervencions. Més tard, en el mes d’octubre, la van portar de nou a l’Hospital Clínic on li van donar l’alta. Durant 2014 va requerir diversos controls i l’ingrés hospitalari per a recanvi de la vàlvula per taponament.

La sentència del Jutjat de Primera Instància nº 23 de Barcelona confirma que la infecció va ser adquirida a l’hospital, causada per germens trobats comunament en els serveis de Neonatologia. No obstant això, existeixen protocols per evitar-ho, i en aquest cas les mesures adoptades per l’Hospital Clínic per a la prevenció d’infeccions van ser inadequades i insuficients, tal com s’ha conclòs en el procés. Així mateix, “malgrat que el centre hospitalari va prendre mesurades com l’aïllament preventiu i posteriorment l’aïllament de contacte, aquestes mesures es van adoptar tard”, assegura l’advocada de la família, Margarita Martín, de Grup Mèdic-Legal Bcn.

Mentrestant, la defensa de l’hospital ha negat en la vista que tingués coneixement que hi hagués nadons infectats en la UCI que poguessin contagiar a la nena, al·legant que la malaltia que va contreure era a causa de ser prematura extrema. Així mateix, s’ha al·legat que el personal sanitari no va actuar de forma descuidada, tant en el protocol de seguretat com en el tractament antibiòtic de la nena quan va haver-hi sospites d’infecció, assenyalant finalment que “la producció d’una sèpsia és inevitable”, tal com es llegeix en la sentència. No obstant això, en el judici es va demostrar que sí hi havia hagut presència de nadons infectats, i es dóna la raó a la part demandant que ha demostrat que “fins a un mes després que la nena entrés a la UCI, no es van recollir mostres ni es van donar instruccions de retirada de material presumptament contaminat”.

En definitiva, la sanitat catalana haurà d’indemnitzar als pares de la nena per la quantitat de 91.213,08 euros. Aquesta indemnització es basa en els conceptes de dies d’estada hospitalària, necessitat per a tota la vida de derivació ventricle peritoneal (tub per extreure l’excés de líquid del cervell), limitació de les funcions interpersonals i socials, perjudici estètic i dany moral. L’asseguradora del Servei Català de la Salut, Zurich, ha apel·lat però només per la quantia concedida en concepte de ‘dany moral’ -35.000 euros- i pels interessos de demora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *