Condemnat l’INSS per rebaixar el grau d’incapacitat permanent a una malalta de càncer

Redacció.

Una afectada de càncer de mama recupera, per ordre judicial, la seva pensió per incapacitat permanent, després que una sentència li donés la raó. Es desestima així l’actuació de la Seguretat Social de rebaixar-li el grau obtingut. El INSS considerava que la dona podia realitzar treballs concrets malgrat el càncer de mama i les seqüeles que li havia produït.

La demandant, de 48 anys d’edat i netejadora de professió, tenia atorgada des de 2014 una pensió per incapacitat permanent absoluta. Un any després, en una revisió rutinària, la Seguretat Social va rebaixar aquesta prestació fins a l’incapacitat permanent total. Amb aquesta modificació, l’afectada veia disminuïda la seva prestació i se li considerava apta per exercir un altre tipus de treballs diferents al de netejadora. Segons ens exposa Tribunal Mèdic, que ha portat el cas de la treballadora, el jutjat social nº 19 de Barcelona ha declarat nul·la aquesta decisió, condemnant a l’INSS a restablir la incapacitat permanent absoluta, que comporta una quantia major a la incapacitat total i que la protegeix per no poder desenvolupar cap tipus d’activitat laboral a causa de les seves dolències.

La dona havia sofert una neoplàsia, càncer de mama en el bust dret -el qual se li va haver d’extirpar- a més de tenir lesions greus en l’espatlla després del tractament de quimioteràpia i radioteràpia (que van requerir també una intervenció). Al seu torn, se li va detectar risc de càncer d’endometri, en l’úter. A tot això s’unia un trastorn adaptatiu per estrès. No obstant això, la Seguretat Social va argumentar en la revisió de la seva situació que només existia una “breu limitació” per les lesions en l’espatlla, que el procés oncològic estava sota control, i que el trastorn psicològic no tenia “limitació psicofuncional incapacitant”. A causa d’aquesta millora que va considerar l’INSS, se li va retirar la seva prestació, front el qual la dona va reclamar via administrativa sense èxit.

No obstant això, en seu del Jutjat social nº 19, es va establir que “persisteix el risc de recaiguda de la patologia neoplásica i no han millorat les seqüeles físiques ni psicològiques derivades de la mateixa”. A més, la magistrada fa constar que a aquest quadre de lesions se li han unit unes altres, que se sumen també a la malaltia patida en l’espatlla i al trastorn adaptatiu. La netejadora pateix, a més, linfedema per inflor del braç a la zona que va tenir la mastectomia o extirpació de la mama dreta, pòlips de còlon -que van causar també l’extirpació del mateix-, asma bronquial, lumbàlgia, migranyes, i desnivells aguts del colesterol i els triglicèrids. D’aquesta manera, la llei manté el dret de la treballadora a cobrar una prestació del 100% de la seva base reguladora de 947 euros, a més amb efectes retroactius des de 2015.

Des de Tribunal Mèdic asseguren que “la incapacitat permanent absoluta se li va concedir principalment per la mateixa raó que després se la van denegar: el càncer de mama”. Així mateix, es conclou en la sentència que, quan l’INSS va realitzar la revisió, ja els informes aportats aleshores posaven en relleu “que la demandant no havia recuperat funcionalitat suficient per dur a terme activitats laborals”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *