El Blockchain revolucionarà el sector legal

Per Alicia Elizalde Sánchez

Legal Editor de Rocket Lawyer Espanya

És bastant desafiador formar part del sector jurídic i no fer menció al món que envolta al Blockchain. La cadena de blocs o Blockchain ha estat considerada per alguns com el descobriment més important des de l’arribada d’Internet, encara que per a d’altres realment no ho és tant. El que sí és indubtable, és que el Blockchain té el potencial de canviar la forma en què es realitzen moltes transaccions comercials, ja que aporta seguretat a la informació amb registres transparents i impossibles de modificar.

Segurament, com és el meu cas, la primera vegada que vas sentir parlar de “Blockchain”, va ser relacionat amb el Bitcoin. La criptomoneda Bitcoin, va ser la primera implementació d’aquesta innovadora tecnologia i s’associa automàticament amb el Blockchain però, actualment, hi ha altres cadenes de blocs d’importància significativa, com la cadena de blocs Ethereum.

És probable que algú estigui pensant Blockchain? Què és això? Doncs bé, Blockchain consisteix en una cadena de blocs d’informació que s’utilitzen per construir una base de dades distribuïda peer-to-peer (P2P), és a dir, una xarxa entre iguals o xarxa entre parells (P2P, per les seves sigles en anglès). Es tracta d’una xarxa de computadores en la qual tots o alguns aspectes funcionen sense clients ni servidors fixos, sinó amb una sèrie de nodes que es comporten com a iguals entre si. Aquesta “cadena de blocs”, és un entorn obert, que actuant com un “Llibre major comptable”, pot registrar transaccions entre dues parts, de manera eficient i permanentment verificables.

Resumint, Blockchain és una nova forma de verificar transaccions. Aquests blocs contenen estructures de dades o mecanismes de verificació que s’adapten a usos específics, inclòs el de registre de propietat intel·lectual, jocs, emmagatzematge d’identitats, l’enviament d’aliments o, per descomptat, la banca, però també s’adapten a molt més. Blockchain no es limita a una sola indústria. Això es deu al fet que actua com a llibres massius, descentralitzats i computaritzats, eliminant així la participació de tercers intermediaris. Són de codi obert i compartit; no és propietat ni està sota el control de ningú. Blockchain també és immutable, la transacció es registra per sempre i és molt difícil de modificar, per la qual cosa pot proporcionar un registre complet de qualsevol transacció. Tals són les seves característiques, que es tracta d’una de les tecnologies amb més auge actualment, la qual cosa està provocant un fort nivell d’inversió en projectes relacionats amb la mateixa.

Com no podia ser d’una altra forma, evidentment el sector legal no és aliè a tot aquest fenomen Blockchain. Tenint en compte que es podran fer negocis i transaccions amb estranys sense que sigui necessària una tercera part que faci d’intermediari de confiança, algú que els validi, la seva importància és digne de cita. A més, els registres efectuats en la cadena de blocs estan protegits per criptografia, la qual cosa els salvaguarda de l’edició i l’eliminació o falsejament de dades i fins i tot de possibles errors humans.

Si ens fixem concretament en els contractes intel·ligents, cal destacar que aquests contractes permeten recollir els punts d’un contracte tradicional en un programari en el qual els acords s’executen automàticament. Es tracta d’acords d’autoexecució emmagatzemats en la cadena de blocs. Utilitzen el llibre major de la cadena de blocs per verificar que s’han complert les obligacions contractuals i fins i tot, poden arribar a distribuir fons o transferir la propietat d’alguna cosa, segons l’acordat en el contracte; tot això independentment de la intermediació de terceres parts.

Rocket Lawyer sempre està innovant, per això acaba d’associar-se amb ConsenSys, companyia capdavantera mundial en la tecnologia de cadenes de blocs Ethereum, per activar el llançament de contractes legals segurs i habilitats per a l’ús de cadenes de blocs. Amb aquesta aliança, es pretén accelerar la distribució del servei Rocket Wallet a milions de contractes digitals a tot el món utilitzant la tecnologia de cadena de blocs Ethereum. Aquest innovador servei, permetrà aprofitar la cadena de blocs de Ethereum per a una identificació i autenticació de transaccions segures, així com transferir instantàniament fons entre les parts dels contractes a través d’un servei de pagament digital segur. Encara que a Espanya, encara trigarem a aplicar aquesta interessant tecnologia als nostres documents i contractes legals, estem emocionats de ser els primers a portar la cadena de blocs Ethereum al mercat legal.

Blockchain és una realitat que es va imposant dia a dia i que seguirà evolucionant amb el temps. Estem davant d’una tecnologia per la qual hem d’estar preparats. Moltes empreses estan duent a terme projectes molt innovadors amb aplicacions del Blockchain que canviaràn com funcionen les indústries. Per això, també els advocats han d’estar preparats per orientar i ajudar als seus clients dins de l’univers Blockchain.

1 d’octubre de 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *