CEAJ ha d’aspirar a més que tenir veu i vot en el CGAE; ha d’influir

Per Alberto Cabello

President d’AJA Madrid

La Confederació Espanyola de l’Advocacia Jove (CEAJ) és el màxim representant de l’advocacia jove a Espanya perquè acull a totes les Agrupacions i Federacions de joves a nivell nacional. Representa, aproximadament, més d’una tercera part dels advocats en exercici que hi ha al nostre país.

Després de més de 40 anys d’història i representant actualment a gairebé el 40% del total de professionals de l’advocacia en exercici, crec que lo mínim és que tinguessin una taula, una cadira i, si pot ser, un armari a la seva seu social que és el Consell General de l’Advocacia Espanyola. Seria desitjable que CEAJ pogués situar-hi a treballadors a temps complet al servei de l’advocacia jove.

D’aquesta manera aconseguiríem professionalitzar i maximitzar el treball de la Confederació, objectiu que a dia d’avui és completament inviable ja que tots els seus èxits, s’aconsegueixen únicament, gràcies a l’esforç altruista i voluntari dels membres de l’executiva que representen a CEAJ.

En el CGAE les agrupacions membres de CEAJ, representades per les persones que formen l’Executiva, fan una encomiable tasca altruista realitzant tot un seguit de informes, aportacions i propostes, que no tenen la repercussió que mereix tal esforç.

El repte no és una qüestió de tenir veu, o veu i vot, en el CGAE, sinó que els joves passem al plànol de lo rellevant, tinguem capacitat d’influència i inspirem respecte.

És necessari conscienciar als Degans i Deganes i a les seves Juntes de Govern perquè comptin amb les agrupacions joves, deixant-les participar en la presa de decisions, començant per convidar i considerar a qui exerceixi la Presidència de l’agrupació com si d’un diputat més, de ple dret, es tractés.

La nostra futura Executiva de CEAJ ha d’insistir en el missatge que els joves som el present i futur de l’advocacia, quelcom que exigeix que siguem considerats com a una prioritat en les reunions del Consell, apareixent l’advocacia jove com un punt clau de l’ordre del dia.

El següent repte que inevitablement ha de ser tractat de forma paral·lela, són els problemes, les qüestions de fons que limiten als advocats/des cada dia per exercir la seva professió amb dignitat i llibertat. La precarietat laboral, l’abús dels despatxos i la quasi inexistent protecció dels treballadors per compte propi que acaben treballant en despatxos com a falsos autònoms, i les barreres en l’accés a formació contínua i de qualitat –imprescindible en un món jurídic en constant canvi–, són alguns dels problemes als quals s’enfronta el professional en els seus inicis. Des de les agrupacions, a nivell local i cadascuna en la mesura de les seves possibilitats, treballem per crear solucions per a aquestes dificultats.

L’Executiva de CEAJ ha d’involucrar-se en el dia a dia dels seus membres apostant per la unió de tots ells, incorporant programes replicables en tot el territori de formació, reivindicació i networking, dels quals es puguin beneficiar totes les agrupacions i especialment aquelles amb menys recursos; implementant un branding corporatiu que la faci més visible i més propera, així com eines de tecnologia de la informació i comunicació que la facin més útil.

Convindria que CEAJ impulsés un projecte de co-working a nivell nacional amb espais a cada territori perquè puguin ser utilitzats per l’advocacia jove per a reunions, treballs puntuals o punts de trobada. Hauria de realitzar-se un paquet legaltech accessible i econòmic, que inclogui una possible web personal o corporativa, gestió de màrqueting i RR.SS., accés a marketplace jurídics, bases de dades actualitzades, diferents CRM per a la gestió de clients, etc.

I finalment, considero imprescindible per aconseguir aquests reptes, que des de CEAJ es promogui la creació d’un consell assessor permanent, format per antics representants de CEAJ, personalitats del món jurídic i membres d’agrupacions no pertanyents a l’Executiva que aportin un bagatge d’experiència i una visió transversal de les necessitats i problemes de l’advocacia jove.

És hora de centrar el tir, de seleccionar batalles i anar lliurant una a una totes les agrupacions i federacions juntes, sense perdre el focus que el col·lectiu últim al que CEAJ ha d’ajudar, no és un altre que les advocades i advocats joves d’Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *