La síndrome del termini en l’advocat

Vicente RodrígoPer Vicente Rodrígo Díaz.

Soci a Basilea Advocats

El major enemic del descans de l’advocat són, sense dubte, els terminis processals i les actuacions jurisdiccionals. El temps el persegueix per a presentar un recurs en gràcia o per a treure els 2 o 5 dies per a fer al·legacions, d’igual manera que correrà literalment per a arribar a temps a la vista assenyalada. I amb això l’advocat viu, i ho accepta, i amb el temps acaba integrant-ho dins de la seva vida amb normalitat.

Però que succeeix quan existeixen circumstàncies que s’escapen del seu control?

Les circumstàncies que han envoltat al passat any 2020, així com els inicis del 21, ens han mostrat, novament, que ser advocat no és una professió com moltes altres. No dic que millor ni pitjor, sinó que ser advocat comporta una sèrie de peculiaritats que no comporten moltes altres professions.

Al març de 2021, quan tota la població estava pendent del que estava succeint al país per la pandèmia que ens assolava, els lletrats a més de mirar la televisió, estàvem connectats a la pàgina del CGPJ per a intentar esbrinar que anava a succeir amb els terminis processals, si se suspendrien o no, i que ocorreria amb l’assistència a les seves vistes.

Els assenyalaments es van suspendre juntament amb els terminis processals, es van reprendre els terminis i es van tornar a assenyalar les vistes, i l’activitat va tornar a la “normalitat”.

Però va arribar gener, les condicions climatològiques ens tancaven de nou en els nostres domicilis i, mentre jugàvem a tirar-nos boles, el nostre cap tornava a evadir-se, hauria d’acudir el dimecres al judici que tenia assenyalat?

I, mentre retirem neu per a poder sortir dels nostres domicilis juntament amb els nostres veïns, el nostre cap torna a pensar en el client que venia a veure’ns el dilluns i no podrem rebre, en el nostre judici del dimecres i en el recurs que ens venç el dimarts (encara sort que al meu procurador li ha enxampat a casa i el podrà presentar en termini).

I, tornarem a la “normalitat”, fins a la pròxima, i tornarà la incertesa dels terminis processals i tornarem a aixecar-nos per a exercir un dia més aquesta professió que tant estimem.


11 de gener de 2021

Traducció en català de la versió original en llengua castellana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *